KULUNUT VIIKKO 42_2022

 

 Nyt napsahti!

Olen viettänyt mukavan viikonlopun, ensin tyttären perhettä ja lastenlapsia tapaamalla ja sitten menin Hengen ja tiedon messuille pitkästä aikaa, olivathan lähes kaikki joukkotapaamiset katkolla kaksi vuotta. Päätin hieman törsätä, joten messuilta ostin uteliaisuuttani kansanparannusnäytehoidon ja oikeastaan pidin siitä. Musitan takavuosina adressin, jossa kerättiin nimiä, jotta oikeus kansanparannukseen voisi säilyä, kun lääkärikunta skeptikkosäestyksellä oli saanut päähänsä kansanparannuksen vaarallisuuden. Jos tuolle linjalle lähdetään, niin aika heikoilla on lääkärikuntakin, koska ei varmuudella voida vannoa, etteikö potilasvahinkoja myös virallisessa lääketieteessä satu. Sattuu niitä, ja lukuisilta tahoilta kuulemani kokemuskerronnan mukaan eritysiesti koronarokotteista on sattunut. Totuus, joka vaietaan, vääristellään tai kielletään, mikä on todella epämoraalinen teko ja vastoin vannomista, sitä Hippokrateen valaa. Siinä on sitten varmaan jo motiiviakin etsiä syntipyukkia, tahoa, johon syyttävä sormi osoittaa, ja vaikka syytös olisi kuinka absurdi tahansa, niin läpihän se menee, kun media ja auktoriteetit ovat takana.

En siis ollut ennestäänkään kansanparannusta vastaan, teoreettisesti olin siihen tutustunut jo opintojeni yhtydessä, mutta vasta nyt tulin omakohtaisesti kokeilleeksi lukuun ottamatta paria kokeilukertaa, joista toinen oli energiahoito ja toinen jokivihoito. Molemmat kerrat tuntuivat miellyttäviltä. Nyt sitten päätin kokeilla luontaishoitoa kipuihin, jotka ovat taas vähitellen palailleet, vaikka sainkin ne lähes täysin pois syyskuun lopulla. Ja toden totta, ranteet ovat ainakin paremmat. Luulenpa siirtyväni tässä kipukamppailussani kansanparannuksen pariin. Niin perinteisesti on tehty, kun lääkärit eivät ole voineet auttaa, tai diagnoosit ovat menneet hakoteille. Huomautan, että kansanparantajiin turvauduttiin aikanaan käytännön pakosta, koska ei ollut varaa lääkäreihin tai lääkärinhoitoa ei ollut lähimaillakaan tarjolla. Eli tilanne on vähän sama kuin näinä soteaikoina. Lähin lääkräi on ties missä, hoitajia ei ole elleivät omaiset hoida.

Onneksi on kansanparantajat! Hoitokäsittelyssä siinä sivussa parannettiin jalkaterän virheasento. Kuulemma, kun napsahtaa, niin korjaantuu tai kun polvi alkaa sulaa. Hauskinta tuossa parannussessiossa on tuo kieli, johon on totuttauduttava. Messuosaston parantajat olivat hyvin sympaattisia persoonia, ja heidänkin kokemuksensa mukaan minulla ei ole reumaoireita, kyllä kyseessä on jokin muu syy.


Kannustinkassitilanne

Reflektoin sunnuntai-iltana viikon pikkupullotilannetta. Koska olen stressannut itseäni korkeajänntievaihteella ratkoessani tulevaisuuden tutkimuksen meemejä seuraavaa tutkielmaani varten, niin paino jumitti ja jumitti, yöuni häiriintyi. On selvää että unen puute vaikuttaa aineenvaihduntaani samalla tavalla kuin alkoholi, kiloja ei lähde, niitä kertyy, joten tällä viikolla ajattelin jättää miettimisen vähemmälle ja tehdä jotain oikein kivaa sekä omistautua kunnon ja hengen kohottamiselle. Aamun tilanne oli: Saan vähentää kassista 11 pulloa eli 1,1 kiloa onnistuin kevenemään. Laihduttimen määrittely on vielä vaiheessa.

 

Muuta mukavaa

Kesästä asti aiesopimuksena itseni kanssa on ollut opetella poikia varten opettavainen faabelilaulu Silakanpyrstö. Hauska haaste sinänsä, koska soitto- ja laulutaitoa ei ole. Messuilta ostin lisää luettavaa, joten lukemattomien määrä sen kuin kasvaa kasvamistaan. Hankintoina olivat 1) Timo Heikkilän Ihmeinen, järkäle, jossa on 655 sivua, ja heti kirjan avatessani läydin kritisoitavaa. Kiire ja kirki-sanoilla ei ole mitään etymologista yhteyttä toisin kuin tekijä väittää, joten minään luotettavana lähteenä ei teosta voi pitää. Kuuluu mielikuvituksellisten tulkintojen sarjaan tämä kirja. Mielikuvitusta edustaa myös toinen kirja 2) Miikka Tamminen Keskiajan hirviöt. Oikein hyvin laadittu kirja. Lauantaina paluumatkalla poikien (lapsenlapset Elias ja Väinö) poikkesimme Kilon kierrätyskeskuksessa. Ilmaiskirjosita poimin Salmenhaara Sibelius-elämäkerran ja Kristine Barnettin Ihmeellinen mieli, joka kertoo älykkäästä autistisesta pojasta. Lisäksi ostin Ari Turusen Maailman kuvat – Mitä kartat kertovat meistä ja muista? Sitä samaa kuin media Ukrainan sodassa. Länsivallat hyviä, venäläiset hirviöitä eli ei mitään uutta auringon alla.

Näin täällä eläkeläisen aika vilajaa, mitään tekemättä. 

Kannustinkassi

Kuva Marita Råman. Kannustinkassi 10.10.2022, kassissa on 67 pulloa.


Viime aikoina on tekopyhästi mediassa ollut lihavuuden haitoista, ja selvän syyllistämisen jälkeen aina vakuutetaan, ettei missään tapauksessa ole tarkoitus syyllistää (mutta olettehan te läskit huomattava kansantaloudellinen ja esteettinen haitake!). Ihan yhtä hyvin voisi tutkia, miten ja millaisia sairauksia normaalipainoiset tai laihat sairastavat. JA kyllä kuikelokin voi olla ruma, ainakin vanhentunut luuviulu. Tuskinpa vain yksikään heistä ei kuole eikä sairasta milloinkaan. Hoikkuus on hyväksi, mutta ei pelasta. Sitten on väite, ettei vanhan kannata laihduttaa, mutta heti perään sanotaan jo 5% painonpudotuksen olevan hyväksi ihan kenelle vain, ja vielä parempi jos yltää 10% painonpudotukseen. Minulla tuohon 10% painonpudotukseen on nyt 6,7 kiloa eli 67 jugurttijuoman verran eli 6x100g = 6,7 kg. 

Laihdutusoppaissa ja naistenlehdissä on silloin tällöin näkynyt vuosien mittaan vihje, jossa kehotetaan tekemään jonkinlainen konkreettinen laihdutustuloksen mittari vaikkapa maitotölkeistä tai kahvipusseista. Sadan gramman kannustimet ovat siitä hyviä, että tulosta syntyy näkyvästi pian. Yleinen on myös neuvo palkita itsensä jokaisen saavutuksen jälkeen, joten päätin onnitella itseäni jokaisesta pikkupullosta 5 euron verran, eli kilohinnaksi tulee 50€ per kilo. Tiedossa siis hassausta 335 euron verran. 

En siis kerro lainkaan paljonko painan, vaikka tietysti se on laskettavissa. Sen sijaan seuraan, milloin kassin pohja häämöttää. Samalla tulee vilkuiltua ns. triplakirjastoani, jossa on selfhelp-kirjoja, laihdutus- ja liikuntaoppaita. Tämän hetken lemppari on Virittäydy energiseksi, josta olen laatinut runomatriisin. Aika ottaa se uudelleen käyttöön. Katsotaan, kumpi tulee päätökseen ensin, matriisiharjoitukset vai kassin tyhjeneminen.  

https://s2.adlibris.com/images/55721363/virittaydy-energiseksi.jpg

Marja Putksiton teos lupaa ohjelmallaan saavutettavan iskuvoimaa, laatua ja hyvinvointia arkeen! Sarjan nimenä on "Lumo & Voima" ja sitä suositellaan erityisesti meille kiireessä ja suorituskeskeisessä ympäristössä eläville ihmisille. Päiväkirjamerkintäni 3.2.2022 toteaa matriisin kulmakiviksi hengittämisen ja ryhdin. Tavoitteena oli saada ohjelma läpi käytyä juhannukseen mennessä, mutta juhannus tuli ja meni enkä päässyt aikeessa alkua pidemmälle. Aika paljon vuosien mittaan minulle on kertynyt näitä keskeneräisiä aiesopimuksia itseni kanssa. Parasta Putkiston metodissa on kaksitahoisuus ja kunkin liikkeen pääasiallisen vaikutuksen nimeäminen. Alla päiväkirjamerkinnässä on maininta, että runomatriisin on tarkoitus olla oppimissapluuna eli "ohjenuora". 

Yritetään siis uudelleen, aloitan alusta nyt viikolla 41_2022. Kuudentoista teemaviikon päästä ollaan jo vuodessa 2023 ja helmikuun alussa. Viikon teemana kirjasta on kohdat 1. Virittäytyminen ja 17. Isku palleaan, pääteemana kohta 1. Stressi. Toivottavasti se jostain tuo hoikentumisen ja liikunnan lumo löytyy.

Kun kerta olen keksinyt jo reumalääkkeen ja selluliittilääkkeen, niin miksikäs ei sarjaans opisi laihdutuslääke. Mitkään perinteiset konstit eivät ole tähän mennessä tepsineet, joten lumelääkkeetkin on testattu, niillä ei ole ollut vaikutusta, ja orlistaatti on ikävä keksintö. Nyt kun paino on jumittunut, niin onnistuminen kertoo konstin löytyneen. 






 

Tulvaisuusselonteko jumalineen ja jumalattarineen

 

Alla oleva on pohjustus tutumeemien todentamiseksi ja Delfoi-työpajan aineistoksi.


Tutkimuskuvaus: Mytosemantiikan perusteet

1)     Valtioneuvoston kanslia
Zeus-Jupiter/Ylijumala, taivaiden ja ukkosen jumala

2)     Ulkoministeriö
Minerva-Athene/Tiedon, viisauden ja sotataidon jumalatar

3)     Oikeusministeriö

Themis-Dike-Nemesis & Justitia/Oikeuden jumalattaret

4)     Sisäministeriö
Vesta-Hestia/Kotilieden jumala 

5)     Puolustusministeriö
Mars-Ares symboliikka/sodan ja taistelun jumala

6)     Valtiovarainministeriö

Pluto-Haades/Manalan ja rikkauden jumala

7)     Opetus- ja kulttuuriministeriö
Apollo-Apollon/Taiteiden ja ennustustaidon jumala

8)     Maa- ja metsätalousministeriö

Ceres-Demeter/Maan ja sadonkorjuun jumala

9)     Liikenne- ja viestintäministeriö

Merkurius-Hermes/Tiedonkulun jumala, jumalten sanansaattaja

10)   Työ- ja elinkeinoministeriö

Vulkanus-Hefaistos/Tulen ja sepäntaidon jumala

11)   Sosiaali- terveysministeriö
Venus-Afrodite/rakkauden ja kauneuden jumala

12)   Ympäristöministeriö.
Diana-Artemis/Luonnon ja emtsästyksen jumala, kuun jumalatar.

Alustavassa vastaavuuksien sijoittelussa 2/3 osui helposti kohdalleen. Mutta esimerkiksi valtiovarainministeriön jumalkenttä on hankala sijoittaa, voitaneen lähteä siitä, että useimmiten kyse on niukkuuden jakamisesta ja velkaantumisen hallinnasta, joten kenttä kuuluu saturnaaliseen merkityskenttään, jota astrologisessa symboliikassa edustaa Saturnus, kurjuuden ja köyhyyden, itsekurin sekä ankaran johtajuuden planeetta. Toivo Sara-ahon luettelossa ei kuitenkaan ole Saturnusta lainkaan, koska vastaavuutta ei ole klassisessa mytologiassakaan. Sen sijaan ympäristöminsiteriön osalle tulee etsimättä mieleen rinnastus Dianaan, jonka alue on kasvamassa huomion ja merkityksen suhteen antiikin aikojen mittoihin: Suuri on efesolaisten Artemis. Tämän oivalluksen jälkeen minsiteriöstä on suhteuttamatta mytologiaan ainoastaan neljännes, eli oikeusministeriö, sisäministeriö ja valtiovarainministeriö. Eli tärkeimmät instanssit tavallisen kansalaisen taholta. Oikeusministeriö vastaa lainsäädännöstä, sisäministeriö on määritelty sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriöksi. Valtiovarainministeriön toimivaltuuksiin kuuluu rahan jakaminen ja budjetin laadinta. Plutoa on mainittu myös rikkauksien jumalaksi, ei vain Manalan. Antiikin jumaltarusto on laaja, ja vaikka perusleuttelossa ei ole mainittu oikeuden jumalatarta, sellainen kuitenkin tunnettiin hyvin, jopa kolmena eri hahmona kuten sen on Tieteen termipankin sivuilla kuvannut Heikki E.S. Mattila. Roomalaisille kolminaisuus yhdistyi jumalatarkäsitteeseen Justitia.

”Alkuperä ja historia. Antiikin Kreikan ja Rooman oikeuden jumalattaret palautuvat viime kädessä muinaiseen Egyptiin ja sen Maat-jumalattareen.

Kreikassa oikeuteen ja oikeudenmukaisuuteen kytkeytyi kolme jumalatarta, joiden symboliikassa oli toisistaan poikkeavia painotuksia. Themis (Θέμις) oli taivaallisen oikeudenmukaisuuden jumalatar, ja hänen tyttärensä Dike (Δίκη) edusti puolestaan maallista oikeudenmukaisuutta. Kolmas oikeutta vartioiva jumalatar oli Nemesis (Νέμεσις), joka toteutti oikeudenmukaisen koston vakavista rikoksista ja antoi hyvityksen loukatuille. Nemesis edusti oikeudentajua, joka ei voinut sallia oikeutta loukattavan rankaisutta. Jumalattaren nimi liitetäänkin muinaiskreikan verbiin, jolla on merkitys "antaa ansionsa mukaan".

Työsuunnitelmana mytosemantiikan perusteisiin on laatia tulevaisuuskatsaukseen perustuva hahmotus siitä, miten Sormitus-sarjan julkaisut, sen sisältämät kehitteet ja ideat voidaan hyödyntää tulevaisuuden tutkimuksen meemeiksi ja myteemeiksi. Mallina on suomalainen yhteiskunta ja sen hallinto, koska se sisältää käytännössä politiikan eli asioiden hallinnoinnin koko kentän, joista minsiteriöt ovat esittäneet tilannekatsauksen syksyllä 2022 ja samalla ennakoineet tulevaa.


Saattessa valtioneuvoston sivuilla korostetaan termejä ennustaminen ja ennakointi ja halutaan tehdä näiden kahden välille selvä ero. Omassa systeemissäni proaktiivisuus edustaa tilanteen mukaan myös enteilevää, ennustavaa puolta intuitiivisena esiymmärryksenä, kun taas ennakointi on erilaisin kalkyylein ja analyysein tietoperusteista päättelyä mahdollisista tulevaisuuksista skenaarioineen. Tätä systeemissä edustaa prediktiinen analyysi, jonka muoto pohjautuu data-analyytikko Mirva Toivosen asiakaskentältä saatuun näkemykseen sovellettuna viitokkeen meemipohjaiseen analyysiin. Meemillä ei tässä työssä tarkoiteta tavanomaista kuva+teksti näkymää, vaan abstarktia ajatuskudelmaa. Antiikin aika tunsi myös satiiriset jumalattaret. Siksi tarkastelussa on mukana myös menippolaisen satiirin sovellus. Kuten Heikki S. Mattila artikkelissaan toteaa, satiirisella oikeuden kuvalla on pitkä historia ja perinne jatkuu myös nykyaikana.

Työni on monikerroksellinen merkityksiltään, joten yksinkertaistettunakin se sisältää monta ulottuvuutta, mutta kaikkea kehitepyöritystä ei kannata laittaa näkyviin, jotta lukijan kärsivällisyys ei joudun liian kovalle koetukselle. Periaatteessa myosemantiikan peruskivet lepäävät yksilön ja yhteisön välisessä vuorovaikutuksessa, indivien suhteessa kollektiiviin. Suomalaisissa sananparsissa joskus näkee mainittavan jonkinlaisena ihmisen ihanteena toteamuksen ”jalat maassa, pää pilvissä”. Rinnastus minsiteriöiden jumalkenttiin hakee tätä yhteyttä, reaalisen toiminnan takana vaikuttavat monet aatteet, vaikutteet, uskomukset ja motiivit.

Jätän siis tässä vaiheessa tiukan systemaattisen kehitepyörityksen selostuksen väliin. Lopputuloksena on kolmen vaiheen maailma, jossa on kehikko-, kehysriihi- ja kehonrakennusosiot. Korpusmaisuus-sarja Delfoissa edustaa kehonrakennusvaihetta, kehysriihi sisältää erilaisia yrityksiä ymmärtää ja mallintaa tulevaisuustutkimusta ja ennakointi, ja kaiken takana ja taustalla on strukturalistinen ajatus ajatusrakennelman rakentamisesta tukikehikon avulla. Kyseessä on ollut mentaalinen telinetyö ja sen kasausvaihe. Nyt kun rakennelma on valmis, on purkutöiden aika, aika avata aihetta ja sen merkitystä. Apuna tässä mytosemantiikan perusteiden paljastamisessa on ugramekuvaus tapahtuneesta ja pyrkimyksestä.

 



            

Ajatuskehikko Mytosemantiikan perusteisiin

Viitteet:
https://valtioneuvosto.fi/tulevaisuuskatsaus-2022#/ poimittu 7.10.2022 
https://peda.net/p/Toivo%20L%20Sara-aho/kasvun-kansio/lv-2018-2019/historia/akjrj/akjrj, poimittu 7.10.2022  Oikeustiede:oikeuden jumalatar/laajempi kuvaus – Tieteen termipankki; poimittu 7.10.2022

Ennustettavuus mytosemantiikan avulla

 Marita Råman 5.10.2022

Viite: Delfoi-työpaja 30.9.2022_1.10.2022 & alustus lokakuun pajaan

 

ENNUSTETTAVUUS  MYTOSEMANTIIKAN AVULLA

Alustus syksyn työpajaan aiheesta Mytosemantiikan perusteet, joilla on tarkoitus testata joitakin tulevaisuuden tutkimusten meemejä ja myteemejä valitun aineiston pohjalta. Työssä rakennetaan esiymmärrystä Senate-korpuksen pohjalta, johon kuuluu kotikirjastosta Senate-kustannussarjasta 35 eri mytologioita koskevaa kirjaa.

Tavoitteena on saavuttaa jatkoa ajatellen esiymmärrys laajasta ja haastavasta aiheesta, lisäksi tavoitteena on luoda tulkintatahto abduktiivisen päättelyn avulla kirjallisuusselvityksenä, sen kvalitatiivisanalyyttisena metatietona. Tavoitteena on selventää myyttisiä unviersaaleja taustatietoja kartoittamalla. Toisena tavoiteena on miettiä, mitä tulevaisuuden tutkimuksen meemit ”tutumeemit” voisivat olla. Tässä tavoitteessa on pohjana 17-jakoinen myteemijako erilaisine rinnastuksineen, mutta koska työtä on selkeyden vuoksi rajattava, niin ensin on valittava 3 myteemi-meemilajia, joiden pohjalta tutkimusta voi pyrkiä syventämään, samalla kun menettely voi luoda mallin jatkosarjalle muiden meemi-myteemien suhteen.

Johdanto-osassa aiempien myyttisten nimien selvittämättömässä listasta korostui nimi Pannahinen, joka arkkityyppisenä oliona vastaa suomalaisessa kansanrunoudessa käärmettä eli ”matoa” ja paholaista. Ylesin madon määre liittyy väriin , mato musta, maksankarvallinen. Tämän perusteella ensimmäiseksi myteemiksi valikoituu kategoria veedisen väriprinsiipin mukaan, kuten tuonnempana osoitetaan. Toisena jakoperusteena on perusasetelma Pohjola_Kalevala topokset. Kolmantena valintaperusteena on Delfoin nimiperustelut, jotka on luotu antiikin eli klassisen mytologian perusteell, sen kreikkalaisessa muodossa. Abduktiivisen päättelyn tavoitteena on mm. mallinnus ja uusien näkökulmien keksiminen, heuristisuus.

Tulkintatahtoa tässä edustaa Charles Sanders Peircen luoma kolmikanta-ajattelu, sekä mytosemantiikan peruspilarit, aktorikvaliteetti, motiivirealiteetti ja aktorikvaliteetti. Vaikka futuristien keskuudessa vieroksutaan ajatusta astrologiaan rinnasteisena menettelynä, ei karsastukseen ole vahvoja perustetita. Jos Delfoi kelpuutetaan hyvänä nimiperusteena, niin tulee tietää roomalaisten jumalien suhde planeettoihin, koska jumalilla ja planeetoilla on myyttinen yhteys. Zeus roomalaisten Jupiterina on sekä planeetta että ylijumala jne. Kreikassa vastaavuuksia planetaarisiin sfääreihin etsittiin myös musiikista. Apollo valonjumalana ymmärrettiin auringoksi.

Näin planeetta/jumalajärjestelmä vastaa aktorikvaliteetteja, mutta astrologiassa ei tämä symboliikka vielä auta tulkitsemaan kohtaloa. Jotta tähdet voisivat kertoa viestejään, niiden toimintapiirit tulee määrittää, ja tuohon määritykseen luotiin avuksi eläinradan kuviot sekä horoskooppiin huonejako, joka ilmaisi missä suhteessa kukin ihmisen elämänalue oli eläinrataan nähden. Tämä vastaa kronotooppia, onhan horoskoopin nimikin aikakatsaus. Tämän lisäksi astrologisessa systeemissä on välttämättä tunnettava toimijoiden  eli planeetoiden ja/tai jumalien suhteet keskenään. Ja neen kaikkea kysymyksen esittäjällä, kojtaloaan tiedustelevalla on tietuointiina jokin motiivi, syy. Se saattaa olla epävarmuus tai pelko tulevata, tai vain uteliaisuus tulevasta. Naimaikäinen neito tahtoo malttamattomana tietää milloin ja millaisen sulhasen saa.

Näistä tekijöistä muodostaa monimutakinen figura, jossa tulkintatahto  muodostuu kysyjän itressidominanssin mukaan.  Kaikki tietuointi ei kuitenkaan kohdistu pelkästään tulevaan, shamaani on erikositunut kausaliteettiin, mennen tapahtuman, syyn ja seurauksen selvittämiseen. Onko tauti tullut säikähdyksestä, milloin ja kenen toimesta. Apuvälineenä häenllä on apuhenkiä, keinona ekstaasitekniikka. Shamaanin tehtäviin ei tulevien ennustaminen pääsääntöisesti kuulu, mutta myyttien kertominen kyllä. Sen siijaan kansanuskon ennustajat, noidat, povarit, selvänäkijät ja poppamiehet myös ennustavat, milloin viinasta tai kristallipallosta. Joskus tieto saadaan unennäön avulla.

Antiikin mytologian oraakkeli sai vastineensa roomalaisessa kulttuurissa Sibyllana, oraakkeli sanana viittaa sekin kolmeen eri osioon, ennustukseen, ennustuspaikkaan eli temppelin sijaintiin ja itse oraakkeliin ja hänen tietolähteeseensä. Delfoin oraakkeln uskottiin instituution alkuvaiheissa saavan tietonsa itse pääjumala Zeukselta. Antiikissa oli mös myytti Kassandran huudosta, ennustus on totta, mutta siihen ei uskota.

Tulevien tiedustelusta kiinnostuneita tahoja voidaan hahmottaa neljä arkkityypiä, joilla kullakin on omat menetlemänsä tavoitellun tiedon saamiseksi ja ikään kuin vastapoolina tässä toimii yleismaailmallinen shamanistinen instituutio, jonka tehtävänä oli yhteisön tasapainon ja hyvinvoinnin turvaaminen tabukäytänteen avulla. Oltiin kiinnostuneita syystä, joka menneessä oli tapahtunut ja tuottanut vahinkoa. Keskeinen kysymys oli, miten esi-isien henkiä tai muita haltijoita oli loukattu, ja millainen hyvitystoimi tarvittaisiin tasapainon palauttamiseksi.


ORAAKKELI

ASTROLOGI

SHAMAANI

DELFOIFUTURISTI

DATA-ANALYYTIKKO

ENNUSTAJA

ekstaasi, transsi

kalkylointi

ekstaasi, transsi

kysymyskierros

esikratoitus

kortit, uni

myytti

horoskooppi

apueläimet

paneeli

scrum-palaverit

selvänäkö

Zeus/Apollo

eläinrata

alitajunta, topos

hypteesit

tiedonlouhinta

tiedustelu

sotaonni?

kohtalo?

tabirikkomus?

skenaariot?

analyysi?

 

 

Antiikin kuuluisimpia  oraakkeleita oli kymmenessä eri paikassa. Nämä paikat muodostavat mytosemanttisen myyttisen topoksen, joille voidaan osoittaa myös maantieteellinen ja historiallinen sijainti. Sen sijaan suomalainen tietuoinnin topos on monimutkaisempi ja arvoituksellisempi, koska tietuoinnista puhutaan kosintana. Voitaneen ajatella, että suomalaisen mytologian tietäjät olivat miehiä, ja viisautta he hakivat pyrkimällä liittoon animansa kanssa. Joskus hanke onnistui, usein ei.

Delfoi-tekniikan ydin lepää kysymysten asettelussa, jonka perusteella muodostetaan abduktiivisena päättelynä hypoteesit. Alkuun C.S: Peirce nimitti abduktiivista päättelyä hypoteesiksi tai hypoteesien teoksi eli ehdotetulle ilmiölle etsitään selityksiä. Mutta tässä kaikessa on erikoinen piirre suomalaisittain. Kalevalaisen runouden mukaan tietäjä ei välttämättä ollut shamaani tai ennustaja lainkaan. Hän pystyi kysymään tulkitsemalla luontoa ja luonnon kanssa suoraan kommunikoiden, kuten Lemminkäisen äiti, joka kadonnutta poikaansa etsiessään kulki maat ja mannut ja kyseli mennessään puilta ja auringolat, minne poika on kadonnut, puilta tätä tietoa ei herunut, auringolta eli Päivältä äiti sai viimein tietää Lemminkäisen suistuneen Tuonen virtaan. Kysymys koski epätietoisuutta menneestä, mitä pojalle oli tapahtunut.

Hahmoteltu perusaseteluu meemikaavaksi, kun lähtökohtana on ollut pohdinta oraakkelin olemuksesta Delfoi-alsutan nimkenä ja futuristien metodisena kenttänä. Suomalaisperinteeseen kuuluu pohjoisessa ulottuvuudessaan shamanismi, joka yleisemmin tunnetaan Lapin noitien harjoittamana toimensa. Astrologia on suomalaisessa ennushistoriassa vieraslaji, universaalina nykyajassa toimii tiedonlouhinta ja data-analyysit, joilla pyritään viitoittamaan tulevia mahdollisuuksia prediktiivisenä analyysinä.

Kaikissa menetelmissä on keskeistä tulkinta menetelmästä riippumatta. Charles S. Peircen semioottiseen arsenaaliin kuuluu triadinen ajattelu, jossa peruskolmion muodostaa representamen, tarkasteltava ilmiö, joka viittaa johonkin kohteeseen, objektiin ja selittyy interpretanttina, tulkintana.


                             Kuvio. Tietuoinnin meemikaava

 

Keskeistä kaikissa ennustusmuodoissa ja tulevaisuutta koskevissa kartoituksissa on kysymysten asettelu. Joku tai jokin taho tahtoo tietää joko tulevista tai menneistä tapahtumista, jotta mahdollisimaan tasapainoinen elämä olisi mahdollista saavuttaa tai säilyttää. Halutaan tietää mitä tuleman pitää, ja tätä kohti asennoidutaan rationaalista lai mielikuvituksellista linjaa noudattaen. Muiótoina on:


A)                         varautuminen, esim. riskianalyysit, stressitestit
                          ennakointi, esim. ennusteet, skenaariot, prognoosit

B)                         ennustaminen, esim. transiitit
                            enteily, esim. ennemerkit, enteet, entonen.


Kummassakin tapauksessa tulkinta ei takaa osuvuutta, tuleva, pelätty tai ennakoitu ei toteudukaan. Esimerkiksi kysymykseen: Milloin Ukrainan sota loppuu? vastaa nykyajan oraakkeli kenties näin.

 

 A)                         Sota loppuu aikanaan suureen tuhoon.                                             tai

B)                         Sota loppuu, kun Pluto siirtyy Vesimiehen merkkiin.
                                                                                      
Delfoi-kyselykierroksilla skenaarioita muodostettaessa on yleistä käyttää nelikenttää, jossa ovat akselit toivottava-ei toivottava ja todennäköinen, ei todennäköinen. Jos esimerkkikysymys sijoitetaan tällaiseksi nelikentäksi, muodostuu seuraava nelikenttä.



Panelistien intressidominanssi ja tulkitsijoiden tulkintahto vaikuttavat siihen, millaiseksi vastaus muodostuu. Jos kysytään aseteollisuudelta, voi aivan hyvin tulla korostuneisuus ei toivottavan ruutuun, mutta jos kysytään pasifisteilta, niin ruudukossa todennäköisesti korostuu toivottavuus. Nykytilanteen sodankäynnin asiantuntijat luovat kuvaa, ettei sodan loppua ole näköpiirissä. Metatieto tarvitaan tuloksia tulkittaessa. Motiivien hävettävyys saattaa kuitenkin vääristää vastauksia joko niin, että kohta jätetään vastaamatta tai vastataan odotusten eikä todellisen mielipiteen mukaan.

Ennustettavuudessa on metatasolla kaksi näkökulmaa, praktinen  operatiivinen taso ja strateginen ohjaava taustataho. Toinen pohtii toteutettavuuden ongelmia, toinen visioi tahtotilaa, mihin pyritään, molemmat tarvitaan mission toteuttamiseen. Missiossa voidaan toteuttaa abduktiivinen päättely top-menetelmällä, joss t=tool, o=object ja p=product. Konsit on monet, on valittava sopivat keinot kohteeseen nähden, jotta lopputuotteena olisi onnistunut tulkinta.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...