Oma ääni esiin

 Viite:

17. Eksotia / TOISEUS –  LAATIKOSTOT – KIETOUTUNEISUUS/OIKEUTUS
A) Vahvat symbolit: Tigrero & Jumalan tanssijat
B) Kuvakulttuuri: Eläviä kuvia videolla & Kirjoita elokuvaksi
C) Nipponin maassa: Japanilainen seikkailu & Manga 60 v…

 

Kuva. Tammikuun toisen puoliskon aarrekartta A-puoli


Kuva. Tammikuun toisen puoliskon aarrekartta B-puoli


Kuva. Lukemistoaarre tammikuussa


Yllä alkuperäinen Roina-Aatoksen lukusuunnitelmakehiö. Vuoden 2023 uudenvuodenlupaus sisälsi listan, jossa oli 17 kirjaa. Erään tunnetun tv-ohjelman mukaan lausun nyt tyttösen tavoin: Saisko vaihtaa? Ja annan itselleni luvan vaihtaa matkan oman talouden hallintaan jemmoista esiin nousseeseen Miikka Tammisen teokseen Keskiajan hirviöt. Niin on paljon mielenkiintoisempaa.

Laihdutustavoitetta muistin vaalia tiistaista lähtien, yksi uintiretki on takana. Ensin paino jumitti, mutta tänä aamuna on -600 g poissa. Jännästi ihminen toistaa omia teemojaan ajasta aikaan. Etsiskelin perjantaina ennen vuoden vaihdetta kopioimiani kuva-aiheita, joilla minun piti aloittaa tämän vuoden kuvaharrastaus. Etsiskellessä nousi esiin vanhoja aarrekarttoja, joista innostuin tekemään tammikuulle 2023 aarrekartan. Vaatimattomia ovat eläkeläisen toiveet. 

Eläkeiästä puhuttaessa, kohtasin uintiretkellä rumasti käyttäytyvän vanhan ihmisen. Ääni ruma, kiroili, hyökkäsi tarpeettomasti työtään tekevän kimppuun, nakkoi vettä kukaalle muilta lupaa kysymättä ja vähääkään toisista välittämättä ja  kaiken kukkuraksi pyrki käymään sivistyneestä, mutta ei malttanut olla tuomatta ahneuttaan ja kateuttaan esiin. Saattoi tunnistaa minut, koska äänekkäästi pukuhuoneessa mesosi, että mikäs on ollessa pienituloinen eläkeläinen, jos mies on hyvätuloinen. Niinpä. 

Minun varmaan kannattaisi ottaa välittömästi avioero, evioehtoa kun ei ole, mutta en ota. En ole mennyt avioon taloudellisista syistä, vaan vakain tuumin. Halusin perustaa perheen ja saada kaksi ihanaa lasta. Sen uintireissultani opin, että yritän olla kaikille ystävällinen, sillä ikävä vanha ihminen on kauhea kokemus. Luoja paratkoon moisesta! Onneksi on fiksujakin ikääntyviä, niin oli uimahallissakin. Ja aloin tajuta mitä on sivistys, kyllä siihen kuuluu ns. hieno käytös. Tosin minulla on korkeat vaateet, hyvän käytöksen täytyy ulottua myös pintaa syvemmälle sydänjuuriin, asenteisiin ja ajatuksiin asti.  Joten kuka tahansa snobi tai käytöstavat ulkoisesti opetellut tai kielitaidolla snobbailija ei vielä ole silmissäni (eikä korvissani) sivistynyt. Jostain kumman syystä sivistys vaikuttaa äänen sävyyn ja puhetapaan. Rumaääninen ei mielestäni ole sivistynyt, ei syyttä suotta puhuta karkeasta kielenkäytöstä.


Vaikka erikseen en siitä päätöstä tehnytkään, olen viettänyt tipatonta tammikuuta eikä lipsuminen ole ollut lähelläkään. Se etuhan siitä on, että äänikin kirkastuu. Lapset Mirva ja Samuli ovat joskus vihjailleet, että minun pitäisi perustaa podcast lapsille. Ajatus on alkanut jopa viehättää. Lempikirjoihini, joskin toistaiseksi lukemattomiin kuuluu Verisolupoika Filius ja elinkaikkeuden arvoitus. Elinkaikkeus on niin hyvä sana, vähintään yhtä hyvä kuin tulevaisuuksien kaikkeus. Lupasin viimeksi Väinö pikkuiselle opettaa jossain vaiheessa hänelle uskomattomia sanoja, niihin varmaan voisi sisällyttää tuon veripojan, jonka kansanperinnevastine on leppäpoika, ja siinä elonkaikkeuden arvoitusta kerrakseen.  Joka tapauksessa kirja Filius on ilahduttava. Se alkaakin niin kivasti: ”1. luku jossa kerron sinulle itsestäni ja elämästäni ennen suurta muutosta."

Ja ensimmäiset lauseetkin ovat sovellettavissa laihdutuslääkeprojektiini soveltaen. – Älä häkelly, vaikka et näe minua,… Sinä et ole koskaan nähnyt minun kaltaistani, jollet sitten ole sattunut katsomaan mikrooskoopilla.

Sitten se aarrekartan tapaus. Otetaan alun viite uusiksi, säilytyslaatikoista löytyi kaikenlaista lehtileikettä ja kuvamateriaalia.

17. Eksotia / TOISEUS –  LAATIKOSTOT – KIETOUTUNEISUUS/OIKEUTUS
A) Vahvat symbolit: Tigrero & Jumalan tanssijat
B) Kuvakulttuuri: Eläviä kuvia videolla & Kirjoita elokuvaksi
C) Nipponin maassa: Japanilainen seikkailu & Manga 60 v…


Sattumoisin leikekasasta löytyi myös vuosien takainen animatricks-tarralehtinen, joka sai sijansa intuitiivisessa aarrekartassani. Karkeaa kieltä on mielestäni puhua läskivahingosta, kenenkään kilot eivät tule ”vahingossa”, ei edes huomaamatta. Kyllä lihomiseen aina syynsä on, kenellä mikin. Jollain lailla alkaa tympiä itsensä lihavaksi kokevien itsesoiminta irvokkailla muka-humoristisilla ilmaisuilla. Perheeni ei ole koskaan mollannut minua kiloistani, pyydettäessä olen saanut kannustusta laihtumispyrkimyksiin. Ja oikeastaan on kaunis Samulin jo poikasena esittämä kanta lihavuuden syistä: Lihavuus johtuu siitä, että ihmisen on onnistunut saattaa itsensä epätasapainoon. En itsekään soimaa itseäni kiloistani, en edes aio harmitella, vaikka tiedostankin selvät terveydelliset ja myöskin esteettiset syyt, miksi kannattaa hoikistumista tavoitella, enkä usko sen olevan eläkeiässäkään mahdotonta.

Mielenkiintoista tammikuun aarrekartassani on musiikin osuus, jota on peräti kuusi kohtaa. A-puolella soittajassa, tekstissä, mikrofonikuvassa ja askarteluvihjeessä nuotit sekä päivärytmissä. Jos tätä sattumaa haluaa mytosemantisoida, niin alirajunnan viestinä on:

Soittaminen kuin liekeissä
Musiikin kuuntelu
Nuotit ja askartelu
Äänitystekniikka
Luontoäänet.

Radion luontoääni on linnunlaulua, vaikka voisihan se olla vaikka sammakon kurnutusta, tuulen suhinaa tai aaltojen loisketta. Loppujen lopuksi on alkanut itää ajatus studiotilan hankinnasta. Aarrekarttaan on livahtanut raadollisempikin tavoite, verenpaineen alentaminen. Lehtileikkeistä kävi ilmi, että vielä vuonna 2014 normaalin verenpaineen raja kulki lukemissa 160/100, mutta sitten saatiin koko joukko lisää verenpainepotilaita, kun rajaa laskettiin lukemaan 140/90. Sanoisin, että suurin osa Suomen kansasta tarvitsee joulun jälkeen näillä lukemilla verenpainelääkettä, kas kinkku on suolaista ja moni muukin jouluherkku. Oi! Ja vielä toisellakin puolella aarrekarttaa on musiikki sekä pikkulinnun että kitaristirobon hahmossa. Ja niin on alitajuntani syöttänyt tammikuun aatokseksi ugramen verran äänimaailmaa.

Soittaminen – Soitin = SOITTO
Kuunteleminen – Äänitteet = HARRASTUS
Sävelet – Äänet = MUSIIKKI. 

Ehkä tätä samaa enteilee minua miellyttänyt video, jossa linnun väitetään osaavan imitoida kaikkia ääniä:
https://www.facebook.com/rida.monzer/videos/552071216845575/?idorvanity=783716435338599 . Mikä mahtavinta, lintu näyttää hieman kaljuuntuneelta, mutta tahdin poljento on terhakkaa.


Laatikostojen keskeinen lehtileikeanti koski 1) taidekuvia, 2) liikuntaohjeita ja 3) ruokareseptejä. Mutta mielikuvissa kukkii silti etummaisena äänimaailma? Aika erikoista! Toisaalta, poika on animaattori oto. ja tytär muusikko oto. -  ja geenit on puoleksi minulta.

Matka oman talouden hallintaan ei tule kirjoja lukemalla, on toimittava. Sama koskee myös oman elämän ja kehon hallintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...