Maailmansodan varjossa

Kaamea sotavuosi Ukrainassa on pian mennyt, uusi alkaa yhtä lohduttomissa merkeissä, tai oikeastaan vielä lohduttomimmissa. Nato-uhoaminen on saattamassa maailman maailmansotaan. Siihen ei tarvita kuin Venäjän ja Kiinan intressien yhtyminen ja maailmanpalo on valmis. Ja siihen on vedetty Suomikin mukaan Nato-intoilunsa ja typeryytensä kanssa pääarkkitehteinaan Niinistö ja Marin. Jälleenrakentajahaaskat kiertelevät jo ympäriinsä. Tunnetusti missä saalis on, sinne korppikotkat kokoontuvat kärkkymään kuolinhetkeä. Tekisi mieli oksentaa!

Kuluneen vuoden hyvä puoli on ollut, että kun marraskuun lopulla Helsingin yliopiston mediaprofessori "Herra Kinkku" menehtyi, niin samalla loppuivat vielä syksyllä aktiivisena olleet häiriösoitot kännykästäni, joita saattoi tulla kolmekin kertaa päivässä, päivästä toiseen, vuodesta toiseen. Erikoinen sattuma? Eikö? Ihan selvästi soitoilla seurattiin sitä, missä liikun ja milloin. Jos perhe sattui vastaamaan, niin luurista ei kuulunut mitään, jos minä niin ei silloinkaan, joskus paperin rapinaa ja huohotusta. Kyllä se oli rikollista toimintaa, vainoamista. Stressistä tuli tietysti sitten vuosien mittaan kroonista. Se ilmenee nyt siinä, etten millään meinaa parantua tavallisesta flunssasta. Herra Kinkku teki opiskeluaikanani jotain niin inhottavaa, että rukoilin tuolloin ettei hän eläkepäiviään nähkö. Samalla se toimii, jos toimii varoituksena hänen kiusaremmilähipiirilleen.  Ehkä sittenkin on olemassa ihmiskuntaa korkeampi oikeusinstannssi ja moraali. Maallinen oikeus ei tahtonut mahtaa mitään vuosia kestäneelle vainoamiselle, retku ja myös ammatillisisesti surkea persoona palkittiin professuurilla. Liika elokuvien katselu selvästikin on pahasta, varsinkin jo mielenkiinto liikkuu ylettömästi väkivallan liepeillä. 


Huolimatta uhkaavien aikojen lähestymisestä olen optimisteisesti laatinut normaalia elämää koskevat uuden vuoden lupaukset. 

1) Poistan vähintään 50 kirjaa
2) Luen vuoden tsundokun 2023 kirjat 
3) Pidän lukemistopäiväkirjaa/bujoa
4) Aloitan julkaisusarjan vv. 2023-2027
5) Siirrän intressipainopistettä lukemisesta luovuuteen ja liikuntaan
6) En osta yhtään kirjaa!

Tarkemmin olen suunnitellut aloittavani startilla, johon kuuluu 12 viikon eli kolmen kuukauden keskittyminen. 

Terveempi elämä 12 viikossa - Nordstrand
12 uutta elämänohjetta - Petterson. 

Rakentelen tässä siis sadismilla tuhottua elämääni uusiksi. 




OMA LUKUHAASTEENI 2023


Vuodenvaihteen tsundoku eli pinoelma toimii lukuhaasteena alakvalle vuodelle 2023. Eläkkeelle siirtyminen jatkuu ja täydentyy vuonna 2023, jota nimitän rieumuvuodeksi, jolloin täytän ikääntymisen alkamisen kunniakkaan iän eli 70-vuotta. Joulukauden ankara flunssa jo antoi esimakua siitä, miltä raihanisuus saattaa tuntua. Sitä vastaan on ryhdyttävä tarmokkaisiin toimenpiteisiin, ja jatkuvalle kirjojen kertymiselle on saatava vihdoinkin stoppi. Suurin osa työkirjastostani lähtikin jo kiertoon.

Samalla lista on uudenvuoden lupaus, että kirjojen hankintaa vähennän ja samalla lukemattomien kirjojen määräkin vähenee. Kirjat ovat:

1)                         Kirsikkapuun alla, japanilaisia puupiirroksia
2)                         Elämänviiva,  Juha Rintala
3)                         Elämää multiuniversumissa
5)                         Lapin tuhat tarinaa
6)                         Sibelius
7)                         Kalevala graníana
8)                         Fata bverborum
9)                         Kupai nai – nähdään pian
10)                      Sauna, naiseus ja elämänkaari
11)                      Stroganoff. Anatolij D. Mbrrinovin tutkimuksia
12)                      Korkojen kera, matka oman talouden hallintaan
13)                      Vastuuyhteiskunnanh peruslait
14)                      Sankarin monet kasvot
15)                      Niemi
16)                      Ihmeinen
17)                      Kuolemantanssi.

Joulun aikana sairastessani olen lukenut koosteteosta yksinäisyystutkimuksista. Suomi epäilemättä on yksinäisten ihmisten maa, sitä vastaan tuntuu jotenkin oudolta, että samalla koetaan itsemme maailman onnellisipiin kansoihin kuuluvaksi. Omalta osaltani voin vakuuttaa, että sosiaalinen törppöys, karkeus ja piittaamattomuus on uskomattoman yleinen ilmiö. Kansanperinteessä tämä on kiteytetty käsitykseen kateus, mutta psykologia taitaa mieluummin selittää asian kateutta epäilevän epäeduksi. Omissa oloissaan elämisessä on herkästi haittapuolena toisten eristäminen pois omasta elämästä.

Mietin tässä, annanko erakoitumisen viehätykselle periksi vai en. En ainakaan enää ole yhtä valmis kaiken laisiin ja tasoisiin kampituksiin, mutta tuskinpa sitä voin täysin välttää. Pluton transiitti urahuoneen radix-Satrunukseen neliössä nyt ja syksyllä vielä viimeisen kerran tuskin jättää rauhaan toisten pahansuopuudelta. Tosin apuna on kuten ennenkin sielun voimat, ne tuskassa tulta iskevät vaan, Pluto muodostaa suojaavan sekstiilin prsoonaan eli tähtikartan askendenttiin Skorpionissa. Vaikka kuolisin, voitto on silti minun.


On ollut myös aikaa miettiä, miten minusta tuli suvun hylkiö. Sen vähän mitä selitykseksi olen saanut tietää on
a) ”ei pidä minun miesjutuistani”  (Huom! Joko henkilö ei osaa äidinkieltään, tai on kuvitellut jotain.)
b) ”olet niin erilainen kuin me muut”


Luultavasti en löydä jatkossakaan kaltaisiani. Minusta ei ole peiliksi, olen omavaloinen. Hyvää Uutta Vuotta 2023.

Ihanaa Kansallisooppera ihanaa!



Kuva. Marita ja Samuli Råman. Hyvää joulua kaikille.



Joulupuuhissa olemme saaneet ennakotiedon aattoillan näytöksestä. Ihana Elias oli esikouluryhmänsä kanssa päässyt Kansallisoopperaan katsomaan Reininkultaa lasten versiona, ja siitä koko luokka oli innostunut laatimaan oman oopperaversion tapahtumista. 
Ryhmä oli itse suunnitellut hahmot, juonen ja esityksen, joka oli filmattu. Sen filmatisoinnin saamme sitten nähdä. Elias on siinä mystinen silminnäkijä ja tapahtumain todistaja "Katsemato". Aivan oikein, katsemato ei kastemato. Muistaen Eliaksen aiemmat taiteelliset suoritukset, odotan innolla tätä esitystä. On sentään kiva, että kulttuurivaikutteitakin on vielä saatavilla, kiitos kuluneesta Kansallisooppera ja Teatteriväki.

Tämän jouluaaton vietämme ensimmäistä kertaa tyttären kotona. Viime vuonna aie peruuntui, kun perhe sairastui koronaan. Tänä vuonna toivottavasti paremmalla onnella!


Jouluvalmistelujen loppuspurtti alkaa huomenna, joten nyt on vielä rauhallinen hetki päivittää tätä blogia ja toivottaa lukijoille 


Hyvää Uutta Vuotta ja Lämpöisää Joulua!

Jouluvalmistelut ovat kuitenkin vaiheessa, joten en ryhdy sompailemaan mitään uutta ja ihmeellistä, vaan vaivun nostalgiaan ja kaivelen digiarkistosta sauna-artikkelin ja sen ihmettelyn, miten kuusi onkin viisi. Kulunut vuosi oli eläkkeelle jäämisen vuosi, joten sen kunniaksi muistelo alalta, laatujohtamisen kanssahan minä työvuoteni loppusuoran työskentelin.


SAVUSAUNA SIX SIGMA -PROSESSINA 
3.1.2012  Marita Råman

Vuoden alkajaisiksi on tehtävä jotain, joten katselin nettiä ja löysin sieltä oudohkon yhdistelmän, Aalto-yliopiston Energia- ja LVI-tekniikan ja konetekniikan koulutusohjelman tenttiohjelmassa on mahdollisuus oppia aiheesta Laatujohtaminen ja mittaustekniikka. Tarkemmin asiaa pengottuani huomasin mystisen sanaparin sisältävän tenttikysymyksissä mm. tehtävän, jossa savusauna piti mieltää six sigma –prosessina. Erittäin hyvä on tämä kysymys.

Yleisesti saatavilla olevan tiedon mukaan six sigma on perustana suositulle Lean-toiminnanohjausjärjestelmälle.  Kuuden kohdan meiningistä puhutaan myös kirjainyhdistelmänä DMAIC, joka tulee tietenkin englannista.  Outoa tässä tulkinnassa on se, että isot tekniikan miehet puhuvat kuudesta, kun  kyseessä on viisivaiheinen prosessi ja siksi toisekseen ”control” merkitsee tulkinnassa vakiinnuttamista.  Kaikesta huolimatta sitkeästi uskotaan, että six sigma on kurinalainen kehitysprojekti, jolla määritetään, mitataan, analysoidaan, parannetaan ja vakiinnutetaan toiminta käytänteeseen. Uskokoon ken tahtoo. Mikään menetelmä ei tee mitään, mutta mitä moninaisimmin tavoin voidaan saada aikaan jotain tahdottua.

”Mittausvaihe (Measure) kattaa tiedonkeruun niin prosessien tulosten kuin etenkin siihen liittyvien muuttujien suhteen. Mittaamisvaiheessa keskitytään myös mittatiedon laatuun ja luotettavuuteen, sillä mittaaminen itsessään on yksi vaihtelun lähde. Esimerkin leveydessä mittaamiseen liittyvään vaihteluun voi vaikuttaa mittalaitteet, mittaustapa ja mittaajan pätevyys.” http://blogi.pkylaatu.fi/bid/215613/Mik%C3%A4-on-Lean-ja-mik%C3%A4-on-Six-Sigma/poimittu 3.1.2012

Savusaunan teko on mielletty isännän tehtäväksi, ulkotöihin kuuluvaksi. Tarkkuus on kärsinyt, sihti heikentynyt, jos mukana on ollut kuudesti kirkastetun kanssa hankittu korkeamman tietoisuuden taso. Mittaustuloksesta on voinut tulla vinohko, vaikka olisi tarkasti mitattu. Mittauksessa ei välttämättä ole vikaa, vaan mittaajassa. Semiotiikan klassinen saussurelainen tulkintapari ottaakin huomioon merkityksessä  kaksi perustekijää, sanottu tai ilmennyt on muodostunut kahden toisiinsa kiinteästi sidoksissa olevan tekijän muodostelmana. On tiedettävä mitä on mitattu, ja kuka on mittaaja. (Syväsemantiikassa myös se, millä on mitattu ja missä kunnossa, se on metatietoa.)

Kuten edellä ilmeni, tämäkään ei riitä, on myös tiedettävä joissain tapauksissa mikä on ollut miehen mitta, missä kunnossa mittaaja on ollut. Onko oltu parhaassa mittausterässä salvoksien, suuntien suhteen.  Onko edes mitattu oikeita pöllejä?  Tullaan toiseen, vaihtoehtoiseen sekä täydentävään tekijään, joka sekin pohjautuu saussurelaiseen käsitteistöön.  On hyvä pohtia mitatttavan ja mittaavan välistä suhdetta. Tähän voi todeta kuin Ville Haapasalo Idän silkkitiellä opettaessaan  slummien lapsille suomea. Mitä häh?!

Meillä on siis six sigma analysointikohde merkkiä savusaunan rakentaminen, ja menetelmän ensimmäinen pointti, mittaaminen.

Mitattu                                           Mitattava
Mittaaja                                         Mittaava.

Savusauna                                    Hirret (implisiittisesti sinun oletetaan tietävän, ettei savusaunaa voi rakentaa laudoista!)
Rakentaja                            Kyynärä,metrimitta, vatupassi, sihti (mittayksikkö, mittausväline)

                     
Olet rakentamassa savusaunaa, mutta vaikka millä mitalla mittaisit, se ei vielä selvennä Sinulle mitä kaikkea pitää tehdä, jotta tykötarpeista muodostuisi sauna, savusaunaksi soveltuva, sillä savusauna siitä tulee vasta käytössä. Tarvitaan sisäänpäin savuttava rakennelma. Se vain pitää tietää, ja mittaamisen ohella tulee suunnitella, mihin kiuas pistetään ja pistetäänkö patakin.  Auttaako six sigma?

Olemme nyt määrittäneet, mitanneet ja jopa alustavasti analysoineet, missä olemme menossa.  Käytännössä analysointi on pohdintaa siitä, mikä on mennyt pieleen, jos pystytetty savusauna ei toimikaan toivotulla tavalla. Saatetaan tarvita korjaustoimia, ollaan parantamistoimenpiteissä. Lopulta savusauna on pystyssä ja räppänät kohdallaan, voidaan ottaa sauna käyttöön. Ja lopulta tullaankin siihen, miksi tekniikan ihminen kääntää sanan control vakiinnuttamiseksi.

Kun sauna on vakiintunut käyttöön, niin kontrolloimaton käyttö voi roihauttaa savusaunan ilmiliekkeihin, käry käy.

Kertaus. DMAIC (Six sigma) pähkinänkuoressa

Määritä (Define)
Mittaa (Measure)
Analysoi (Analyze)
Paranna (Improve)
Vakiinnuta, (Control)


Ja kun valkoinen joulu tuli, kuten olin toivonut, niin sen kunniaksi toinenkin teksti arkistosta. 

 Lumentulo ja olemus

Joulupukin maassa tulee olla talvella lunta. Tyypillinen suomalainen joulukorttimaisema on tykkyluminen metsä, jossa jäljet lumessa muotoutuvat eläinten puurojuhlasta. Todellisuudessa jäljet lumeen voivat muotoutua vähemmän ystävällisin merkein. Enkelin siivet muodostuvat petolinnun siiven kärkien hipaisusta lumeen, kun haukka tai pöllö, karvajalka syöksyy nisäkäseineensä niskaan.

Joulukalenterin tämänpäiväisenä teemana on sää. Suomalainen alkaa puheensa usein sääasioista, siitä minkälainen on sää tänään. Tämä johtuu osittain vuodenaikojen vaihtelusta, jota on kiinnostavaa tarkkailla.  Pohdittavaa riittää myös siinä, tuleeko lunta ja jos niin miten paljon. Lumi yllättää joka kerta, ainakin autoilijat ja tiekaluston erityisesti liukkaudellaan, mikä taas johtuu lumen taipumuksesta tiivistyä kylmällä jääksi.

Ilmaston lämpenenminenkin huolettaa, sillä pahimmissa uhkakuvissa Pohjolaan saapuu pysyvästi leudot lumettomat talvet, jolloin joulupukki menettää poroajelun mahdollisuuden. Eikä vain joulupukki tonttuineen, on turisteillakin ikävää, koska jäärallia ei voi enää ajaa, ei ole hankikantoa millä hiihtää keväisillä hangilla. Ilman lunta mennyttä on monet talviurheilulajit sekä kansallinen erikoisuus, saunasta syöksy alastomana lumikylpyyn lumeen pyörimään.  

Lumi  ja jää ovat veden kiinteitä olomuotoja. Japanilainen Masaru Emoto on muodostanut vedestä, jokaisen suomalaislapsen kestokiinnostuksen kohteesta, lumikiteiden katselusta tutkimusalan. Pienenä yritin minäkin tuntikausia löytää kahta samanlaista kidettä, mutta variaatiot ovat loputtomia, se oli myönnettävä.

Lumienkeli on lasten hankeen tekemä kuva. Lumi muovautuu ja taipuu veistoksellisiksi luomuksiksi kuten vesikin.  Joulun valkeaan kuvastoon hangen lisäksi kuuluvat lumiukot.  Himalajan rinteillä kiipeilevä lumimies on yhtä tarunhohtoinen hahmo kuin joulupukki Suomen Korvatunturilla.  Jäljet ovat suuret. Suuret ovat myös ihmisen taakseen jättämät jäljet maailman ilmastoon. Metsättömät vuorenrinteet ovat kyllä hyviä tykittää lumen peittoon laskettelurinteiksi, mutta jyrkät rinteet ovat esteetön väylä lumivyöryille.

Suomalaisen sanonnan mukaan lumi saapuu Pohjolaan joutsenen siiven alla. Tällä tarkoitetaan  joutsenen muuton etelään ajoittuvan lähelle lumentuloa. Kun lumivalkeat  joutsenet lähtevätpohjoisesta lintukodosta eteläisille maille, on lumentulo ja hiihtokelit lähellä.

Moni toivoo kaamoksen piristykseksi jouluksi valkeata joulua.  Lumisade, jäätyneiden vesikiteiden tanssi  juhlistaa  ja nostattaa mielialaa, antaa materiaalia taidetarkoituksiin, virkistää sielua lumikylpynä,  suo hiihtoladut liikunnallisille, aisti-iloittelun itsenä karaisijoille, antaa riemun lasten leikkeihin sekä aiheen lumisotaan.

Luntakin voi tulla tulvimalla, jos ilmaston säätelymekanismit sortuvat tyystin.  Lumen paino voi antaa uuden ulottuvuden sanonnalle tulee lunta tupaan. Tällaista on jo sattunut, kun lumikuorma on romauttanut katon sisään.

Joulun satumaailma elonkaavana

Elonkaava eli entinen satukaava muodostuu eeposmaiseksi viisosaiseksi näytelmäki seuraavasti.

I Konsultaatio sisältää joulun rituaalit funktiointa
F10 Joululaulut + jouluradio
F6 Pikkujoulut
F4 Tontut
F17 Joulusauna
F22 Joululiikenne => Ruuhka  
 

II Viestintä sisältää jouluperinteet funktioina
F9 Joulukortit
F27 Tiernapojat
F28 Joululahjat
F30 Joulumyyjäiset
F5 Korvatunturi, Lappi => Joulupukin paja

III Matkat sisältää joulun ajan funktiot
F11 Joulukalenterit
F20 Joulukoristeet
F15 Joululeivonnaist
F23 Joulumieli
F23 Joulupukki = > Pakettien jakelu

IV Sota sisältää joulutunnelman funktiot
F21 Jouluvalmistelut
F16 Adventtiaika
F8 Lumi
F25 Jouluruuat
F12 Poro = Ekologisuus, porokyyti

V Sankariteot sisältää joulujuhlan funktiot
F14 Joulukuusi
F31 Jouluaatto
F18 Joulukirkko
F29 Joululeikit
F26 Joulusiivous => Juhlatunnelma

METAFUNKTIOT

1 Aloitusfunktio
F1 Kynttilät
F3 Joulukatu => Jouluvalot – rakotulet

2 Vastusfunktiot
F2 Joulurauha
F7 Suklaa => Lekottelu – lukurauha

3 Hallintafunktiot
F13 Lucia-kulkue
F24 Nuuttipukki (kalenda) -> Kulkueet - kalenda

 


Joulusiivous ruokakaapissa

Kuva. Samuli Råman, kultakuusi (muokkaus omani)


Reseptiikka on osa eläkeläisharrastushaaveita. Toistaiseksi on jäänyt, kun aina ilmenee jotain muuta mielenkiintoista havainnoitavaa. Sen verran edistystä keittiötöuhuihin päin on ollut, että arkikokkaan ruuat, mutta se menee vanhoilla tiedoilla ja taidoilla. En yleensäkään keittäessä, paistaessa tai leipoessa katsele reseptejä, sormituntuma riittää. 

Oman ihmetyksenä kaapin sisällöstä syntyi kahdella tapaa, siellä oli luontaistuotteita, joiden nimiä en edes ollut koskaan kuullut kuten esimerkiksi Acerola, jonka väitetään olevan hyvä C-vitamiinin lähde. Epäilemättä Samulin jemma.

Sitten oli avaamattomia ruokatarpeita pakkauksissaan seuraavasti. Miten lienee unohtuneet, mutta nyt otan ne käyttöön, opiskelen ensi vuonna, miten niitä voisi parhaiten käyttää. Lista on ihan must, joten tässä ruokavarahaastelistani: 

Pasta Farfalle
Musta seesaminsiemen
Riisinuudeleita
Sitruunatee
Salaattihirssi
Vihreitä linssejä 
Pekaanipähkinöitä
Pähkinäsekoitus
Tuoreet luumut 
Tumma riisi 
Kananuudeleita
Tumma makaroni 
Täysjyväpasta  2 pakettia

Eli terveyslinjalle näyttäisi menevän. Avattuina hyllyistä löytyi mm. tulsia, resihikahvia, viherjaudetta, ravintohiivaa, quinoaa, shiasiemeniä, kimchiä ja ties mitä sekä armoton määrä avaamattomia hillopurkkeja ja mehuja. Iltapäivän aineita purkitellessa alkoi illalla jo väsyttää. 

Viime perjantaina ja tämän viikon maanantai-aamupäivänä kävin tekemässä loppusiivousta entisen työpaikan tiloissa muuttoa varten. MTV:n tilat sulkeutuvat vuoden vaihteessa, joten vuokralaisten on sitä ennen kalpittava pois tiloista. Raakkasin papereita 17 vuoden ajalta, ja jälleen kerran totesin olleeni älyllisesti vireä työvuosinani. Mukaan lukien Scrum-systeemiajattelu, joka nyt sitten vasta on mukamas kuuminta hottia rakennusalalla. Oli se sitä kehitellessänikin ihan tunnettu metodi mm. Aalto-yliopistossa. Perusideahan on menetelmästä riippumatta sama, tiedotetaan ja tiedostetaan missä mennään. 

Päiväkotien ihanille tädeille paljon joulumieltä ja jaksamista. Pikku-Väinö oli saanut joulukalenterista eilen runon, jossa on luonnehdittu Väinöä. Rekkainnostus oli tietenkin edustettuna sekä lentosuukot että hymyalttius. Minulla saattaa olla osuutta asiaan, psyykkasin kesällä Väinöä päiväkotia varten ja laajemminkin, miten maailmassa pärjätään. On osattava sanoja, ja sanoista vaikein on "rekka" ynnä muut ärrälliset sanat. Toisekseen harjoiteltiin lentosuukkojen antamista, koska jos vaikka ei osaisi sanoa sanaakaan, niin hymyllä ja lentosuukolla mies aina pärjää. Mummin opit ilmeisesti upposivat otolliseen maaperään. 

Veitikka osaa sanoa myös Oho!  kun pieni sankari on vetänyt sukkansa jalasta ja kätkenyt sen  tietymättömiin. Miten se sillä tavalla katosi huomaamatta? Samaa sanon minäkin, oho, miten niitä ruokatarpeita on tuolla tavoin kätköön joutunutkin.




Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...