Roina-Aatoksen paluu

Intro 

Uuutta kohti. Samuli kertoi ennen lähtöään Tallinnaan viime käynnistämme anopin luona hoitokodissa. Yhtäkkiä anpoppi oli mulkaissut minua vihaisesti ja hänen minuun päin oleva silmänsä oli muuttunut kuin liskon silmäksi. Näky tuo oli kestänyt vain hetken. 

Kun tänä aamuna herättyäni mietin tuota pojan kertomaa ja samalla tuli visuaalinen muistikuva monesta julman sydämettämästä toimesta appivanhempien taholta ja lopulta siunaustilaisuuden osanottajien ja kesksutelukumppanin kasvot, niin minulta katosi jälleen kerran kuin tyhjään kolme koristekiveä silmieni edestä. Juuri ne sitriinit, jotka olin antanut mieheni ja lasteni suojaksi hautjaisiin. Syyllinen räyhähenki-ilmiöön löytynee siten melkoisella todennäköisyydellä kahdesta suvun naisesta. 

Enpä olisi itsekään uskonut! Mutta sen tiedän, nainen on naiselle susi, jos niikseen tulee. Jos teistä on mahdotonta uskoa, niin paljastan, mitä pidin kaikkein karmeimpana kokemuksenani. Anoppi kieltäytyi aikanaan rukoilemasta lasteni ja minun puolestani pyynnöstäni ja hädästäni välittämättä, toteamalla "ettei hän usko minun tavallani". Kuitenkin molemmat olemme luterilaisia, ja anoppi oli aikanaan pyhäkoulun opettaja.  Sen sijaan hän  hylkäsi esikoispoikansa ja lapsenlapsensa ja nimitteli minua "arvaamattomaksi". No olenhan minä monipuolisempi persoona, kuin hämäläinen taukki keskimäärin. 

Netälinen menossa, kansanperinteen kannalta ei kumma. 


Kaikki hyvin -kulissien kumoaminen on monesta hyvin tuomittava teko, tiedän. En vain halua enää kuulua Kekkonen-Råman suvun epigeneettiseen perintöön. Sitä joskus mietin, olisiko pitänyt sittenkin noudattaa Samulin neuvoa, että meidän on heitettävä Ilkka roskiin, muutoin ei tämä piina lopu koskaan. Siitä kieltäydyin, koska tiesin appivanhempien siihen juuri pyrkivän. En halunnut luovuttaa ja antaa periksi vääryydelle ja kiristykselle enkä lapsiani alttiiksi suvun epäempatialle.  Enkä minä tee tätä kostomielessä, pikemminkin terapointitarkoituksessa ja sanoittaakseni ehkä joidenkin harvojen kohtalotovereiden ahdistusta. 

Minä alan olla itkuni itkenyt. Vaikka saattaahan olla että tuota itken kaiken ikäni vielä, mutta en palaa tähän aiheeseen enää koskaan. Sen olen kaiken pilkan, hylkimisen  ja ivan korvaukseksi pyytänyt, että toiset sisarukset saavat vuorostaan kantaa taakkani. Oppivatpahan ettei kaikki maailmassa ole aina oman tahdon varassa tai hallittavissa eikäö kaikkea inhaa voi kumota noin vain jonkun syntipukin kannettavaksi. Suhtautuuko kanssaihmisiin hyväntahtoisesti vai pahansuovasti eli ilkeästi, se on tahtokysymys. 


Vakiorukoukseni on


Herra on pyyhkivä kyyneleeni, 
eivätkä entiset enää ajatukseen astu. 
Lohduttaudun surustani, 
ja unohdan menneen muiston.


Uutta kohti

Muutamia vuosia sitten laadin blogisarjan ”Roina-Aatos”, jossa oli tunnelukkoanalogioita myteemeihin, kotini tlloihin sekä lukemattomiin kirjoihin ryhmiteltynä tiettyihin teemoihin. Nyt noin viisi vuotta myöhemmin joitakin kirjoja olen saanut poistetuksi, mutta iso osa on vieläkin harkinnassa, mitä niille tekisin. Alkuperäinen kaavailu oli tällainen.

3. Magia /MIELI – KIRJAHYLLYT - ULKOPUOLISUUS
A) Terapia: Apua kognitiivisesta.. & Kuolema …
B) Elämäntaito: Voimavarat  & Leikki ja luovuus
C) Tietoisuus ja valta: Itse tulee mieleen & Rakkauden evoluutio

5. Mystiikka/MYYTTI – OMA TYÖHUONE - HYLKÄÄMINEN
A) Salaisuudet: Yhdeksän porttia & Yhdeksäs portti
B) Eliade: Shamanism & Ikuisen paluun myytti
C) Taivaselämä: Religion World & Leijapoika

Kulunut kesä vierähti jäljellä olevien lukemattomien kirjojen listaamiseen. Yhteensä 185 kirjaa + neljä lukematonta on löytynyt tai hankittu hiljattain. Jostain syystä en ole mitenkään innokas menemään terapiaan, koska koen puhumisen tunneongelmista melkoisen hyödyttömäksi. Terapiakirjallisuutta kuitenkin olen lukenut jonkin verran, kuten Kimmo Taksen Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta. Takasen kirjaanhan lukemattomien kirjojen jakonikin perustuu, siitä on innoitus tullut.

No työhuonetilanne on vieläkin osin kaaoksessa, mutta järjestely- ja tyhjennystoimet ovat kyllä jo alkaneet. Uskonto tai kansanusko eivät ole etummaisia kiinnostuksen kohteitani enää. Tilalle on tullut mytosemantiikan kehittely, mutta bujotehtävänä on nyt etsiä salaisuuksien kirjat, kohta a. Missä lienevät? Eliade on sen verran klassikko, että ne ovat ainaissäilytettäviä hyllyssäni, niitä ei hylätä.

Mutta työhuoneen patteri hurisee, on kuulemma virtausääni. Se on saatava aisoihin. Ja sitten kirjahyllynurkassa seinää vasten on tsundoku, pinoelma myyttiaiheisia kirjoja, alimmaisena Poliisi kertoo. Olen kuullut, että sarja on hyvin suosittua kirppiskamaa. Minä hankin akanaa joitakin sarjan kirjoja, jotta voin tutustua poliisin järjen juoksuun ja mielen laatuun. Mutta en kestä lukea kerralla kuin tarinan tai kaksi, koska kielikorvaa riipii totinen tarina. Mutta on jutuissa värkkäitä juonen käänteitä ja elämä levittäytyy eteen raadollisimmillaan. On se poliisinkin työ osa kansanperinnettä, vaikka pontikkajahdissa tai salametsästäjien jäljillä ei enää niin paljoa ollakaan.

Mitä siis olen hyljännyt työhuoneeni nurkkaan, ulkopuolelle kirjahyllyn odottamaan aikaa parempaa. Alimmaisena eli pahnan pohjimmaisena on Poliisi kertoo antologiat vuosilta 1984 ja 1981. Senate-sarjaa Myths&Legends on pinoelmassa yhteensä 28 kirjaa, jois myytteihin ja legendoihin liittyviä on yhteensä kahdeksantoista, joista kahdeksan hieman syrjähtää teemasta, tai antaa taustatietoa.

I                   The Handbook of Folklore & Dictionary of Faiths & Folklore – Beliefs,                      superstitions and popular customs

II                 The Greeks – Their life and customs & The Romans – Their life and                         customs

III                   Man and his superstitions – The Hand of Destiny –Everyday                                      folklore and superstitions

IV                   The Amazons – Curious customs of Sex & Marriage

V                    The Black Art & Edda (on Everymanin julkaisema)

VI                   Poliisi kertoo 1981 & Poliisi kertoo 1984.


Kuten huomaatte, taas muodostui serendipiteetti ja ugramen verran kirjapareja. Senat-kirjakokoelman olen hankkinut 1990-luvulla Akateemisesta kirjakaupasta. Hankinta osoittanee, että minulla oli vielä into tallella tuolloin ja kiinnostusta perehtyä opiskelualaani laajemmaltikin. Jo tämänkin kokoelman tutkimisessa aikaa saisi hurahtamaan. Ja valintojeni binaarisuus näyttäytyy jälleen.

Mytosemanttinen lajitelmalöydökseni  koostuu seuraavasti:

I                     The History of Witchkraft & Introduction to Mythology
II                    The Norsemen & Spain
III                    Germany & Teutonic
IV                   Celtic & The British
V                    Ancient tales &Folklore of Japan & Tales of old Japan
VI                   India &  Mexcico and Peru
VII                  Classical Mythology & Crete & Pre-hellenic
VIII                 Romance & Legend of Chivalry & Middle Ages
IX                   Africa & Egypt.

 

Ja näistäkin muodostui nätisti yhdeksänsarjainen näkymä myyttien maailmaan. Monta kertaa on jo nähty ettei ugramea onnistu tulkitsemaan pelkän listauksen avulla. Tarvitaan nimeämisen välivaihe, joss ryhmälle täytyy antaa jokin kuvaava tai kohdetta luonnehtiva asiasana. Olkoon I Mytologia, II Eurooppa, III Saksa, IV Britit, V Japani, VI Muinaisuus, VII Helleenit, VIII Keskiaika, IX Afrikka. Maanosat ovat melko hyvin edustettuna, mutta Australia tästä puuttuu ja Kiina. Listauksessa on kyse lykätyistä teemoista, abjektikohteista, joihin olen ajatellut paneutua sitten kun on sitä aikaa eläkkeellä.

Ulkona sataa,
kuuluu pientä ropinaa,
Selaan kirjoja. 




Kaavio. Marita Råmanin abjektitsundoku  kirjahyllynurkassa syyskuussa 2022, lukusuunnitelma mytosemanttisena ugramena. 


Uusjärjestys


Seuraavassa vaiheessa lista-aihion teemat tarkentuvat, täsmentyvät, täydentyvät, idea kehittyy. Tässä tapauksessa sain ajatuksen kokeilla mytosemanttisesta työkalupakistani sentienttien osuvuutta saatuun satunnaisjärjestykseen ja sen täydennysosiin. Tosiasiassa Senate-kokoelmassa on 35 kirjaa eli siitä saa kaksoismorfologisen myteemijaon aikaiseksi.

Olen aihioinut aiemmin sentienttejä haikuina. Seitsemäntoista sentienttiä ovat:


1                           mielipide /opinion
2                           ajatus / thought
3                           tunne / feeling
4                           päämäärä / purpose
5                           määritys / determination
6                           tahto / will
7                          sananlasku / proverb
8                           päätös / decisson
9                          äänestys / vote
10                        arviointi / judgement
11                        ääni / voice
12                        mieli / sense
13                        tarkoitus / meaning
14                        lause /sentence
15                        merkitys / signification
16                        oivallus / idea
17                        käsite / notion.

Arvaatte listauksen vaativan semanttista mielikuvitusta, jotta sentientit asettuisivat edes jotenkuten tulkinnallisesti oikean suuntaiseksi. Alustava tutkimusaihioni on tällainen.

1                           mielipide /opinion - EKSOTIA
2                           ajatus / thought - INTIA
3                           tunne / feeling - MERI
4                           päämäärä / purpose - NOITUUS
5                           määritys / determination - TAIKAUSKO

6                           tahto / will - ANTIIKKI
7                          sananlasku / proverb  - AFRIKKA
8                           päätös / decisson - EUROOPPA
9                          äänestys / vote - BRITIT
10                        arviointi / judgement - KESKIAIKA
11                        ääni / voice - TEUTONIT
12                        mieli / sense - JAPANI
13                        tarkoitus / meaning - FOLKLORE
14                        lause /sentence - INTIAANIT
15                        merkitys / signification - KLASSIKOT
16                        oivallus / idea - KIINA
17                        käsite / notion – MYTOLOGIA.


Tässä tapauksessa Senate-kirjoissa on yksi ylimääräinen kirja Curious customs of sex & marriages. Saadun listauksen tulkinnallista arvoa voi esitestata muodostamalla listasta aisaparit. Yhdistäisin listasta ihan ensiksi brittien ja euroopan. Myyttisyyskohdennus syntyi brexit-jupakasta, kun Britannia halusi eroon Euroopan Unionista. Myyttien sisältö vaihtelee, mutta perussukupuolijako pysyy. Eiköhän noituus ja taikausko kuulu yhteen. Kiina ja Intia ovat maailman väkirikkaimpia maita, joilla on vuosituhansia vanha kulttuuriperintö. Kiina on keksintöjen maa, siellä keksittiin ruuti. Intiassa meditaatio ja jooga. Suomalaisittain katsoen Afrikka on eksoottinen maa, joten eksotia ja Afrikka kuuluvat samaan kategoriaan. Afrikkalaisessa kansanperinteessä sananlaskuilla on suuri moraalisesti opettava merkitys jopa oikeuskäytänteeseen saakka. Japani on saarivaltio, joten meri ja Japani ovat aisapari. Antiikki ja klassikot ovat samaa sarjaa. Länsimaisittain johtava meemi mytologiassa on Kreikan ja Rooman mytologiassa. Mytologia ja folklore ovat toisiaan tukevia mytosemanttisia tiedonaloja, yhteen. Intiaanit ja teutonit muodostavat oman mytologiapiirinsä. Siinä missä teutonit ovat myyttisiä sankareita, on intiaanit kuvattu länsimaisittain lausumana, jossa intiaani skalpeeraa valkolaisia. Fokuksena on pimeä keskiaika ja sen mukaisen ajan hengen ja naisten merkitys länsimaiseen mytologiaan.

I                           Britit + Eurooppa
II                          Noituus + Taikausko
III                         Kiina + Intia
IV                         Eksotia + Afrikka
V                          Japani + Meri

VI                         Klassikot + Antiikki
VII                        Mytologia + Folklore
VIII                      Intiaanit + Teutonit

IX                         Keskiaika + Sex & Marriage.

Mitä tuostakin tulisi? Mitkä kolme kuuluvat yhteen? Sanoisin, että vaikka noituutta on kaikkialla maailmassa, niin noitavainot ovat omaleimainen länsimainen keskiajan ilmiö. Ryhmä II ja Ryhmä IX kuuluvat yhteen teemalla noitavainot. Kolmanneksi joukkoon sopii britit ja Eurooppa ryhmä I; salaisuusseuratoiminnan vuoksi, jos ei muuten. Alueellinen joukko muodostuu ryhmistä III, IV ja V. Myyttinen ydinryhmä muodostuu joukoista VI_VIII. Eli keskeisteemoina ovat pahuus, paikat, myytit.

Joten eläkepäivien tutkimusote on luotu, tässä kotvanen vierähtää helposti. Jos mietit, mitä hyötyä moisista sentienteistä on, niin se on koodiavain myteemijakoon ja sitä myötä meemeihin, jotka muodostavat mytosemantiikan kovan ytimen tulkinnallisesti. Et voi tietää myyteistä koko totuutta, tai edes ainoaa oikeaa totuutta, on vain yritettävä ymmärtää. Kolmijaolla voidaan saada esiin kolme mytosemanttista maailmaa kirjahyllylöydösten perusteella. 


HAIKUT

1                           Mielipide /opinion

Minun mielestäni
Mielestäni on

ajateltava myyttejä
sielun sointuina.

 

2                           Ajatus / thought

Muistiin merkitsen
Kirjoitan ylös
ajatellun, mietityn
kaiken koostetun.


3                           Tunne / feeling

Liikuttava tapaus
Vauva tavoittaa
palloa pakenevaa,
yhä uudestaan.


4                           päämäärä / purpose
Ei ollut tarkoitus
Tätä surkeutta
en tehnyt tahallani,
malja hajalla.


5                           määritys / determination
Mitä aionkaan?
Määritys tarpeen?
Tehdäkö miellekartta?
Millainen reitti?


6                           tahto / will
Elämäntehtävä
Elon täytetyttä
tarkoitustansa etsii
aarrekartalla

7                          sananlasku / proverb
Kronos ja Kairos
Ajan herrat
ajallaan ja aikanaan
lapsensa syövät.

8                           päätös / decisson
Päätös on uuden alku 
Aika lopettaa,
entinen saa jäädä
edessä uuden.

9                          äänestys / vote  
Anna äänesi
Äänensä kirjaa
paperille ääneti
- numeroituna.

10                        arviointi / judgement  
Tanssii tähtien kanssa
Tähdet tanssivat,
tuomari antaa pisteet.
Parketti kiiltää.

 


11                        ääni / voice
Laululintunen
Lintunen laulaa
täyttä päätä ja kaulaa.
Metesässä raikaa.


12                        mieli / sense

Missä mielessä tehty ?
Mitä järkeä,
millä mielellä tehty?
Kenen mielestä?

 


13                        tarkoitus / meaning
Tulkinnan avain
Mitä mielessä,
sitä on kielessäkin,
jotain merkitsee.


14                        lause /sentence
Lauseenjäsennys

Lauseessa sanat
sisällön muodostavat,
taipuvat luokkiin.


15                        merkitys / signification
Mysteeri
Merkki on merkki
merkitsijän merkitty
toista osoittaa.


16                        oivallus / idea
Loistoidea!
Idea taipuu
haikupäiväkirjassa
sentientiksi.


17                                    käsite / notion
Käsitys asiasta

Haikuja tehden
käsitteet selkenevät,
sanat avautuu. 


PS Introluettavat tutkimusaiheeseen:

5. Mystiikka/mysteeru/MYYTTI – OMA TYÖHUONE - HYLKÄÄMINEN

A) Salaisuudet: Yhdeksän porttia & Yhdeksäs portti  -> Näistä löytyi vain edellä mainittu, mutta tilalle voisi ottaa Yhdeksön elämää. Kertovat hasidijuutalaisten ja intialaisten kansanperinteestä.

Aloittanen ryhmästä VII. Pohdittavaksi jää, pitäisikö hankkeelle perustaa oma blogi tai sivu, koska prosessissa saattaa aikaa vierähtää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...