LISÄLÖYDÖKSIÄ KIRJAHYLLYSTÄNI


Vedenneitojen lähteillä                                         MYTOLOGIA
Kuolemantanssi                                                   NATIONALISMI
Tulevaisuuden lukujärjestys                                  FUTUROLOGIA
Hoivan arvoiset                                                   GERONTOLOGIA
Kiinalainen juttu                                                  KULTTUURINTUTKIMUS
Yksinäisten Suomi                                               LIHAVUUSTUTKIMUS

Tämän vuoden alussa minulla oli toiveikas lukemisen ja kirjojen poistamisen haaste, mutta arvata saattaa aiotusta olevan edelleen poistamatta ja lukematta. Jules Vernen kaksi kirjaa poisti jo alkutalvesta. Kiinalaisen koettelemukset kertoi varakkaasta herrasta, joka oli kyllästynyt elämäänsä ja tilasi palkkamurhan, jotta pääsisi hengestään. Sitten hän tuli katumapäälle, ja lopulta paljastui, että hänen ystävänsä oli ajojahdin takana. Maailmojen herrasta ei jäänyt mieleen mitään erityistä, ja kiertoon lähti tämäkin kirja.

Pitkään lukuvuoroaan ovat odottaneet yllä mainitut kirjat, jotka kuvastanevat kiinnostuksen kohteita. Jossain vaiheessa ajattelin aloittaa gerontologian opiskelun, mutta sitten se jäi. Kesän alussa ostin kesälukemiseksi Hoivan arvoiset, vanhusten hoitotyöstä ja nykytilanteesta kertovan kirjan. Sen olen kyllä jo lukenutkin, samoin kierrätyslöytönä ilmaisjakelusta bongatun Pölösen Tulevaisuuden lukujärjestys. Aittokosken hohtokansitrilogian osan Kuolemantanssi ostin syyslukemistoksi, joten se on aivan alkutekijöissään. Vuosien takaa löytyi mytologinen helppotajuinen teos Vedenneitojen lähteillä. Sopinee vesiteeman kanssa luettavaksi.

NLP:ssä ankkuroidaan mielikuvat johonkin, yleensä johonkin toivottavaan. Teen siis omat puheenaiheeni ja painotukseni. 

Vedenneitojen lähteillä                                         MYTOLOGIA    . Ympäristökriisi ->  Vesi ja sen merkitys
Kuolemantanssi                                                       NATIONALISMI . Ukrainan sota ->  Kansallinen perinne
Tulevaisuuden lukujärjestys                               FUTUROLOGIA . Dystopiaskenaariot -> Entopiamielikuvat
Hoivan arvoiset                                                        GERONTOLOGIA . Soteuudistus -> Hoivatyön tilanne
Kiinalainen juttu                                                      KULTTUURINTUTKIMUS . Koronarajoitteet -> Kiinan kulttuuri
Yksinäisten Suomi                                                   LIHAVUUSTUTKIMUS . Ylipaino ja yksinäisyys -> Laihdutus

 

Viime mainitusta kirjasta voi todeta oleellisen kysymyksen. Tuottaako yksinäisyys ylipainoa eli lihavuutta vai toisin päin, ylipaino tuottaa yksinäisyyttä. Omalta osaltani voin vastata, että tilanne on ollut aika muuttumaton lapsuudessani, vaikka olinkin normaalipainoinen. Sen sijaan varmaa on, että lapsen kaltoin kohtelu ja laiminlyönti altistavat lohtusyömiseen. Yksinäisten Suomessa on todettu: Painonsa kanssa kamppailee myös Aulikki Oksasen Tryffelikoiran päähenkilö Inni Pikanen,…Samaa aihetta käsitellään useissa muissakin kirjoissa. Ylipaino on voimakkaasti sukupuolittunutta, sillä se liitetään erityisesti naisten yksinäisyyteen. (s. 204).

Minun ongelmani lienee syntymästressi, koska äitini halusi tappaa minut yrittämällä tuottaa mm. keskenmenon saunomalla. Ja koska olin ei toivottu lapsi, niin kohtelu oli sen mukaista, jokseenkin sydämetöntä. Älykkäänä lapsena tosin osasin vedellä sen verran naruista, että selvisin kaikesta. Mutta selviämisen eetos jäi jotenkin päälle ja elämä on tarjonnut haasteita liian kanssa. Jossain vaiheessa keho antoi periksi, voimavarat eivät riittäneet itsestä huolehtimiseen, kun vastuita, vastoinkäymisiä ja vaateita oli liikaa yksin kannettavaksi. Kestin kuitenkin, jotenkuten. Kestin myös sukutapaamisen anopin hautajaisten muodossa. Kuten hyviin tapoihin kuuluu, edesmenneestä oli ihmisillä pelkkää hyvää sanottavaa. Ilmeisesti vain minä olin tuskallisen tietoinen, mitä naisihmisestä tulee, jos antaa minuutensa kadota dominoivan puolison tahtoon niin hyvässä kuin pahassa. Eikä kukaan tietenkään tiedä, koska vain lapsilleni kerroin, että edesmennyt kävi kuolinhetkellään sanomassa minulle unessa jäähyväiset ja pyysi omasta ja toisten puolesta saamaani nuivaa kohtelua perheensä taholta.

Sanat kuuluivat: Jaksat vieläkin olla poikani kanssa yhdessä, vaikka me kaikki olemme kohdelleet sinua niin huonosti. Jollain tavoin ja tavalla hän siis katui, ja syytä olikin, tai sitten harmitti, ettei avioerokehotus ja muu savustustoimin ollut tuottanut tulosta. Mutta sitä ylistettyä kiltteyttä opin vihaamaan niin, että jossain vaiheessa vannotin lapsiani tulemaan vaikka miksi muuksi tahansa, kunhan heistä ei tule kilttejä ihmisä, koska se on saatanallisin ihmisen ominaisuus mitä tiedän ja saa välillisesti enemmän pahaa aikaan kuin mikään muu. Lapset tosin ovat luonnostaan ja luonteeltaan hyväntahtoisia, joten sen kaltaisesta kiltteydesä en puhunut. Kiltteys voi olla oman tahdon lähes täydellistä menettämistä toisen tahtoon. Sen olen elämässäni oppinut, että itsepetos voi älykkäälläkin ihmisellä saada huimaavat mittasuhteet. Oma näkemys ja toisten näkemys voivat erota toisistaan kuin yö ja päivä. Siksi ei ole ihme, että sekä Mariniin että Putiniin kohdistuu suuri hoviensa sokea palvontakäytänne, joka vaientaa soraäänet ja muut näkemykset. Ilmeni, että edesmenneellä oli ollut koulutodistuksen keskiarvosana 9,4 musiikki oli hieman heikommalla tolalla,  omalla äidilläni keskiarvo oli 10, siis musiikki myös. Joten se siitä. Ehkä nyt ymmärrätte, miski en arvosta älyä oikein miksikään sellaisenaan. Vain sillä on merkitystä, miten ja mihin älynsä käyttää. En myöskään pysty kritiikittömäst i ylistämään naisten ylivertaisuutta miehiin nähden, koska sellaista ei ole.

Suvun palvoman taloudellisten arvojen sijasta kasvatin lapseni arvostamaan henkisiä arvoja. Enkä kadu enkä häpeä, heidän kanssaan on ilo näyttäytyä, olemus loistaa kuin tähti ylitse muiden arvokkuudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...