KIILTÄVÄT KIRJANI


Vuoden 2022 lukuhaasteenani ja teloksena ovat kiiltäväkantiset kotikirjastoni kirjat. Joulun jälkeisenä aikana pidin talviloman, joten oli aikaa katsella tarkemmin kirjasumaa, löysin hyllyistä vielä kaksitoista muuta kiiltokantista kirjaa entisten lisäksi. Eli kasassa on kuukausiteemoille omat kirjat. Ryhmittely ei noudata mitään tiukkaa järjestelmällsiyyttä, satunnaisilla kirjoilla on leikitty ryhmittelyn taitoa.

Uudet löydökseni ovat: 


Kategoria

I

Kultainen laulukirja

II

Kulttuurien kiehtova hsitoria - Idän ja lännen viisautta

III

Kirkkojen ja katedraalien kieli, Äglskyttarne

IV

Paradiisi otsingluil - Paradiis ja igavik maailma müütides ja usundites

V

Kalevalan sanakirja

VI

Grimmin sadut I-III

VII

Matka maan keskipisteeseen

VIII

Suomalaisen muinaisrunouden maailma

IX

Suomalainen shamanismi

X

Oseania - Onnellisten saaret

XI

Sävelten maailma, Musiikin vaiheet

XII

Suomen suvun pakanallinen jumalnapalvelus

                                                                       

Koira ei karvoistaan pääse, eksoottiset, mytologiset ja taiteelliset aiheet selvästi ovat ollee intentioina jo vuosia. Psykologisesti tämä menettelyni ei ole millään tavoin kummallista. On kokeellisesti todistettu, että ihminen pyrkii antamaan mielekkyyden mielettömäksi tulkitsemaansa tilanteeseen. Ellei hän syytä tiedä tai usko tietävänsä, hän keksii selityksen. Tietoisesti en ole hankkinut metallivärillä silattuja kiiltokirjoja kirjastooni, enemmistö on normaaleja väripainatuksia. Sinänsä mielenkiintoista, miksi kustantaja valitsee metallinhohtoista väriä kansiin. Kalliimpi painatus viestinee jonkin laisesta arvosta ja arvostettavuudesta, kiilto on merkki siitä, että kirja on hieno, ei mikä tahansa kirja, kun se on kultaväripainatuksin tehty. Tähän asti minuakin on kiehtonut pelkästään sisältö, ei kannet lainkaan.

Lukemisen ahimimisikä koittaa yleensä noin kymmenvuotiaana. Niin minullakin, tyttökirjat oli pian luettu, joten siirrtyin poika- ja seikkailukirjoihin, joihin kuului myös Jules Vernen tuotanto. Kirjastossani olevat Vernen kirjat eivät toki ole säilyneet kaapissa lapsuudesta saakka, tuolloin lainasin lukemani kirjat. Pari WSOY:n kiiltokantista verneäni olen löytänyt kierrätyskeskuksen ilmaistarjonnasta aikanaan. Aihe kiehtoi kerrata, mutta en ole tullut vielä kerranneeksi, kuvat olen katsellut, ja ne huvittavat minua, noiden kirjojen kuvitusta katselee ihan lystikseen. Kuvitus olikin Vernen kirjoissa mielestäni ensilukemiskerrallakin parasta. 

Minulle on kertynyt optimsitisesti jonkin verran eestinkielisä kirjoja, matkamuistona, lahjaksi ja muuten vain, vaikka en osaakaan kieltä aktiivisti. Luettua auttavasti ymmärrän. Haaveissa on aktivoitua kielen omaksumisessa. Mutta jotta kiinnostus ei lopahtaisi heti alkuun, on valittava, mistä ryhmästä alkaa, mitkä tulevat olemaan aloitusteemat?  Kummalle linjalle lähden, haasteelliselle vai mukavuusalueelle. 

Koska on uusi vuosi 2022, niin luontevinta on haastaa itsensä. Vuosien tutkimusharjoitusten myötä eksotia ja mytologia ovat tulleet tutuksi, joten haastekategoria sijoittuu ryhmiin luovuus sekä sanat&sävelet. Ei ihan oikoseltaan kansanrunouden tutkijalta uskoisi. Ehkä tosiaan suoritin opintoni rimaa hipoen. 

Nyt polttaa jo, kaksi kärjessä alkaa hahmottua, ja alkajaisiksi haasteeksi tulee näin ollen kolme kirjaa: 1) Sävelten maailma, 2) Musiikin vaiheet sekä 3) kirkkojen ja katedraalien kieli. Toisin sanoen arkkitehtuurin ja musiikin struktuurien ymmärtäminen yleissivistystasolla. 

 

EKSOTIA                                              ryhmät II + IV +VIII                                                                           

II                          Kulttuurien kiehtova historia - Idän ja lännen viisautta        
IV                         Paradiisi otsingluil - Paradiis ja igavik maailma müütides ja usundites
X                          Oseania - Onnellisten saaret                                                                                                                     

MYTOLOGIA                                         ryhmät XII + VIII +  IX                                        

XII                       Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus
VIII                      Suomalaisen muinaisrunouden maailma      
IX                        Suomalainen shamanismi                                                                                                                                                                                    

LUOVUUS                                            ryhmät  I + III +  VII                                                                          

VI                         Grimmin sadut I-III                    
III                         Kirkkojen ja katedraalien kieli
VII                       Matka maan keskipisteeseen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

SANA & SÄVEL                                    ryhmät XI + V +  X                                                                              

V                          Kalevalan sanakirja, Älgskyttarne                    
XI                        Sävelten maailma,  Musiikin vaiheet
I                          Kultainen laulukirja                                                                                                                                                                    

 

Ohjelmistoissa usein pidätetään oikeus muutoksiin. Näin on tässäkin, mutta kun ensimmäinen listaus, joka edustaa intentiougramessani responsiivisuutta, on jo valmiiksi aihioitu kirja jokaiselle viikolle kausittain, niin on valittava lisäksi kiiltokirjojen kahden kuukauden teemoihin sopivia kirjoja, mikäli valittavaa tai intoa riittää.

 
Osan kirjoista olen jo ottanut käsittelyyn vuoden 2022 suunnitelman mukaisesti.  52 lsitan projektin krovaa tämä kiiltokirjahaaste, vuodessa on 52 viikkoa. Rinnakkaisilmiönä vuoden alustukselle olen ottanut käyttöön myös aforismit Ilon aika, eli miete jokaiselle päivälle ja sen rinnalle Indian wisdom 365 day.  Ideana on lukea joka aamu miete, ja joka ilta toinen miete kuvineen. Sain ajatuksen tähän unikuvien hyödyntämiseen unesta jonka näin joulupäivän yönä. Sain lapsenlapaselta itse tehdyt värikäät helmet, ja kun olin niitä pitänyt joulupäivän, yöllä näin unta, jonka muistin aanulla. Kohtasin kolme käärmettä, sinisen, keltaisen ja vihreän, jotka piirittivät minut, mutta minullapa olikin mukana miekka ja sillä saksin niiltä kielet poikki jolloin kielet turposivat pieneiksi pyöreiksi nappuloiksi, ja minä jatkoin rauhassa matkaa. Uni oli sen verran kumma, että kaikki kuulijat menivät sanattomaksi, ja monet unitulkintakurssit käynyt taiteilijapoikakin totesi hämmätsyneensä. Joten helmilläon nyt nimi. Voimallisten mielikuvien helmet.

Alotiin myös listan Piirrä, väritä, suunnittele ja opin siitä jo kahden päivän aikana, että ympyrä yhdistää, neliö hajauttaa muodostelman. Jaakko Löytyn virsikirja ja sivistyksen käsikirja ja filosofia sopinevat alustussarjan teemoihin oikein hyvin. Näin on kuusi kirjaa jo aihioitu, kaksi vielä puuttuu aiesopimuskesta itseni kanssa. Krijaniekat ovat sivistyshistoriaalinen kirjallisuuskatsaus, joten se pääsee mukaan ensimmäiseen lähtöön, ja sen käsittelyksi saattaa riittää hirmuisen alastonkuvan laadinta. Mutta mikä on kirja at last but not least -periaatteella, kun teemana on arkkitehtuurin ja musiikin peruskieliopinnot? Eihän minua varsinaisesti aihepiiri edes kiinnosta!

Lue ja ylläty!  Haasteellista on oppia tuntemaan. Varmaankin jollain kummallisella kompensaatioperiaatteella olen aikoinaan hakeutunut kansanrunouden opintojen pariin, jossa oli jonkin asteinen kirjallisuuspainotteinen tutkimusote opiskeluaikanani vallalla. Mutta tunnetusti aspergerille saattaa tunnepuolen tajuaminen ja/tai ilmaiseminen olla vaikeaa. Älyllisesti ymmärrän oikein hyvin, pystyn havaitsemaan mielenliikkeitä hyvinkin tarkasti ele- ja ilmekielestä, mutta jollain tavalla en silti ymmärrä tunteita kovin hyvin omakohtaisesti. Siinä on etunsa, pystyn tarkastelemaan asioita ilman ideologista painolastia kylmän viileästi, minua ei maailman tuulet hevin hetkauta. Silti, tunne on olennainen osa ihmisyyttä, sanoisin että ihmisen arvokkain ominaisuus ei ole järki, vaan inhimilliset tunteet. Kyky iloita, osoittaa myötätuntoa, surra ja rakastaa, vihatakin jos niikseen tulee. Joten Sinulle osa I eli Runoja Sinulle tulee kahdeksanneksi haastekirjaksi.

Näin on haaste aloitettu ja pohjustettu vuoden kahdelle ensimmäiselle kuukaudelle. Mitä tunteita ja/tai mietteitä, toimintaa mahtaakaan herätä runojen ja käsittelylistalla olevien hohtokirjojen myötä? Vuodelle 2022 en ole tehnyt uudenvuoden lupauksia lainkaan. Olen päättänyt selvittää, mitä kylmäkellari minulle merkitsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...