KEVÄTSIIVOUKSEN AIKA

 


Aihiona Roina-Aatos

Roina-Aatos projektissa on ollut  jälleen pitkä tunnelukkorojekti on pahasti kesken. Kaivelin arkistosta, mistä mahtaa pohjimmiltaan johtua ja kiikastaa, se että vuosi toisensa jälkeen lykkään aikomaani luovuuden kasvattamista. Alun perin minun piti jäädä varhaiseläkkeelle jo 61-vuotiaan, siitä on kulunut reilut seitsemän vuotta ja vieläkin luovuuden täyspäiväinen harrastaminen, ja täyseläkepäivät ovat odottamassa jossain tulevaisuudessa, joten kaivelin esiin vanhat aihiot.  

Aihiossa on alun perin ollut seuraava kaavailu, josta osin on käsitelty kaksi osaa, mutta luovuuskohdan poistokirjat ovat edelleen koskematta. Elämäntaitokirjallisuus on vähentynyt tällä välin ja satoja kirjoja viety kierrätykseen sitten Roina-Aatoksen viime päivitysten . Elämästäni on tainnut olla liian kauan leikki kaukana. Jossain määrin pakon edessä siitä on tullut ilotonta ja korona-aika entisestään sai pysymään neljän seinän sisällä.

3. Magia /MIELI – KIRJAHYLLYT - ULKOPUOLISUUS
B) Elämäntaito: Voimavarat  & Leikki ja luovuus


Olenkin päättänyt lopullisesti jäädä kokoaikaeläkkeelle vappuna 2022. Luovuuden kukkaan saattamisesta olen haaveillut, mutta se tuskin kohdistunee massiiviseen mytologian perustutkimukseen. Aion nauttia jonkin aikaa aikaan sananoksistani ja levätä laakereillani. Ja ilman tätä jakoakin olin ajatellut kunnostaa työhuoneen uutta jaksoa ajatellen, joten kirjahyllyjen sisällön siivoaminen on ensimmäinen eläkeprojektini. Sikäli tällaiset systeemit ovat kivoja, että niihin voi palata uusin ajatuksin ja aikein vielä vuosienkin päästä ja havaita ajatelmat mantran kaltaisiksi etiäisiksi tuelvasta. Sillä tokihan on selvää, että työelämä puristaa enimmät mehut ihmisestä. Joten eläkkelleä on syytä keskittyä voimavarojen palauttamiseen säilyttämiseen. Eläkeläisen on  priorisoitava, mihin voimavarat riittävät ja mitä haluaa tehdä, jotta yli päätään vapaistaan voisi nauttia.

Systeemiin kuuluu myteemijako. Kyseessä on maaginen myteemi, joka rinnastuu alkuperäisen naiseusjaon mukaan etiologiseksi myteemiksi asiasanoina # haikara- # kohtu, jossa kaikenlaiset emrbyot saavat alkunsa ja kehittyvät. Minulle on tullut viimeiset hetket vaalia sisäistä lastani ja katsoa millianen iltatähti sisimmästäni syntyy. Vai uskonko jostain tulevan tuulten teitä haikaran, joka tuo lapsen taloon.

Toinen läheisesti eläköitymisprojektiin kuuluva aie on luetteloida Samulin työt. Joten toinen luovuuslukon osatekijä on Samulin huoneen taidevaraston siivoaminen. Alkuaihioasetelma vaikutti tällaiselta ja tunnelukkona on alistuminen. Korona-aika vaikutti tähänkin, rokotevastaisten oli pakko alistua yleiseen rokotehysteriaan, mielenosoitukset kaikuiva kuuroille korville, järjen ääni oli aika ajoin itse kultakin tipotiessään. Hätävarjelun liioittelu sai lähes rikolliset mittasuhteet. Mitä lukemattomiin kirjoihin tulee, on C-kohta jäänyt hatarimmalle katsomiselle. Myteeminä on ylevyys, pyrkimys kohti luovuutta ja kauneutta.


Ylevyys / TAIDE-teema – SAMULIN HUONE – ALISTUMINEN
A) Henkilökuvat:  Alice Kaira & Edvard Munch
B) Juhlajulkaisut: TaideIAikaIAjatus & Arttu
C) Tyylit ja lajit: Kuvanveisto ajassa ja tilassa & Futurismen & dadaismen

Ei kahta ilman kolmatta sanonnan mukaan, joten mielenkiintoisin pähkylä muodostuu kolmannesta pyörästä asetelmassa, joka muodostaa tertiaalin poikkipaalun, yhdistävän tekijän. Ja se on musiikki, jota edustaa entinen tyttären Mirvan huone, josta on tullut Ilkan työhuone ja vierashuone tyttären poistuttua kodista. Näistä b ja C-kohdan kirjat on jo viety kierrätykseen, mutta A-kategorian kirjat on vielä katsomatta. Eli kyseessä on Venäjä-teema, joka tullee ajankohtaiseksi luovuuden tunnelukon avaamisessa. Mutta kun kyseessä on musiikin kuunteluharrastus, niin ajankohtaista on venäläisiin säveltäjäklassikoihin tutustuminen ja kirjahyllyn musiikkiteeman läpi käyminen. Kyseisen teeman olen ryhmittänyt balladimyteemiksi.

 

4. Balladi /MUSIIKKI ja RUNOUS – MIRVAN -> ILKAN HUONE - VAATIVUUS
A) Venäjän suuret kertomukset: Evgeni ONegin & Katariina Suuri
B) Heimotunne: Mustalaisäidin kehtolaulu & Yhdeksän…
C) Musiikkimuistelmat: Giovannin poika & Scènes historiques

 

Eläköitymisprosessin alkuna on siten kolme myteemilajia:
1) Magiayteemi – Kirjahyllyjen siivoaminen, josta löytyy kyllä myös magiaa koskevaa tietokirjallisuutta.
2) Ylevyysmyteemi – Luokitteleminen ja listaaminen on luontaista minulle, ja olen hyödyksi.
3) Balladimyteemi – Aina voi harjoittaa kuuntelemisen kykyä, ja opiskella musiikin teoriaa tai historiaa.

Mikä näistä muodostuu kantavaksi teemaksi, kurkihirreksi, poikkipaaluks? Ensimmäisen assosiaation mukaan, se on ensimmäiseksi mainittu kategoria, jossa on mainittu haikara vastakohtana kohdulle. Haikara kuuluu pelikaanilintuihin, eikä niitä luonnonvaraisena Suomessa ole elellyt, joskin ilmaston lämpenemisen myötä niitä on tulokaslajeina nähty pesimässä Etelä-Suomessakin. Symboli on suomalaistettava, ja parhaiten vastaavaa symboloimaan sopii Suomen luonnosta soiden lintu kurki grus grus. Ja kurki tunnetaan tanssistaan, on se myös myyttinen lintu. Joten pohjavire hankkeelle tulee mystiikkamyteemistä.

 

Kurjen tanssi, kuva Samuli Råman


Näppärää tämä vuosikymmenten systemaattinen ajatteluni mallintaminen, silla tämä tetran alusta on kuin onkin kodin työhuoneeni, jossa eläkepäiväni aion viettää, nimitän vaatimatonta omaa tilaani musiikkikirjastoksi. Tanssi on osa leikkiä ja luovuutta, sitä kohti. Nuorena harrastin monipuolisesti tanssimista, erityisesti kansantansseja. Kerran yliopistolla komiasti ja spontaansiti annettiin tanssinäyt opiskelutoverini ja kansantanssijan kanssa venäläiselle valtuuskunnalle, kun piti päästä jotenkin luennolle täpötäydeksi ahtautuneella käytävällä. Se oli luova ratkaisu, hyvin vei Ahosen poika. Joskus kaikki käy kuin leikiten. Se ei onnsitu, jos rauha ei palaa maan päälle.

Lupaan tehdä venäläisen mytologian näkemykseni, jos sota saadaan loppumaan kevään aikana. Syteemit on. Samaan sysyyn teen Kiinallekin, kun he ovat suurelta osin hävittäneet kulttuurisen rikkautensa muistot. Luoja tietää miksi. Keskustelin tästä poikani kanssa, ja hänen neuvoi ja ekrrankin olen neuvosta kiitollinen: Käytä Sinulle annettua lahjaa viisaasti, käytä viisaasti. Ei nauranut, ei irvaillut, ei inttänyt lainkaan onko mahdollista. Tämä on minun tapani auttaa, uhraan loppuelämäni..Jumala kuulkoon minua vielä tämän kerran ja ihme tapahtukoon, ydinsota estyköön. Ja saan elää rauhassa omaa elämääni.

Tätä se minun Pluto-aspektini tiesi maaliskuun puolivälissä kohtaisin murroksen. Kyllä Yhdysvalloillekin voisi syntyä huikea veisy tyyliin ”maa on syntinen lauku”. Alkuperäisen mytologiansa hekin sirpaloivat ja häviitivät resrevaatteihin. Nyt alkuperäiskansa Suomi on natolinjalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...