Kaavio. Agricolan jumalluettelo topoksina, suomalainen mytologia pähikinänkuoressa.

  

AGRICOLAN JUMALLUETTELO

Pyrin saamaan työni jonkinlaiselle joulutauolle, huomenna on adventti. Tähän liittyy sellainen outo juttu, että toivoin merkiksi rukoukseni kuulemisesta jonkin yllättävän tapatuman, vaikkapa sellaisen, että keksin työssäni jotain, jonka moni muu olisi haluinnut keksiä, ja ilmeisesti pyyntöni on kuultu, sillä yrityksiä tulkita Agricolan esittämää jumalluetteloa ei puutu mytologian tutkimuksen piirissä..

Kun olin lauantaina aamupäivällä aamun idean työstänyt ja testannut, lähdimme viemään kierrätyskeskukseen joulusiivouksen yhetydessä kertyneitä seitsemää kassillista kirjoja. Matkalla vaivuin jonkinlaiseen meditatiiviseen tilaan, en nukahtanut ja havahduin vasta kun oltiin kohteessa. Nyt kun THL tekee kaikkensa luodakseen uhkakuvia lähitulevaisuudelle, tämä on lohdullsita kuulla. Oikeastaan lailla pitäisi kieltää levottomuuden, ahdistuksen ja toivottmuuden lietsominen terveyden nimissä. Ja virnottamienn ei ole oikein valittu asenne, kun kaikki menee päin puuta. Salailuakaan ei voi tehdä loputtomiin.

Siis asiaan: Ratkaisu jumalluetteloon on kaksoismorfologia. Tehtävän tekee vaikeaksi se, etteivät luettelot ole analogisia semantiikaltaan eikä lukumäärältään. Jotta tuohon klassikkoluetteloon tulee jotain tolkkua tulkintoihin, on ensin muodostettava toiminnallsiet parit ja sen jälkeen luotava pareille ns. rubriikki, kuvaava otsikointi. Jatkotulkintaa varten kaavailin lisäki saaduille toimintapareille toiminta-alaa kuvaavan sanan.

SUOMALAISEN MYTOLOGIAN MAAILMANKUVA

Hämäläisten ja karjalaisten jumalien toimintapiireinä  ovat seuraavat jaottelut.

Metsänhaltija: Tapio (karhu) & Hiisi (hirvi)
Luomisvoima: Ahti (vesi - tunne)  & Äkräs (maa - hedelmällisyys)
Vedenhaltijat: Väinämöinen (vene) & Vedenemä (hylje)
Taivaanvalot: Rahko, kapeet (kuu) & Taivaanvalot (aurinko etc..)
Sääilmiöt: Ilmarinen (säätila) & Ukko, Rauni (sade)
Kylvönhaltijat: Liekkiö (pälvi) & Köntös (kylvö)
Jumalsankari: Kalevanpika (kaleva) & Lemminkäinen (Lermminpoika)
Konnunhaltijat: Tonttu (kotikontu) & Kekri, Pellonpekko, Virankannos, Ronkoteus (karja, pelto, kaura, ruis)
Uroteot: Turisas (sota) & Hittavainen, Nyrkes (erästys, jöänuis, orava.

Tässä on hiustenhalkomisen sijasta systeeminen käsitys. Tarkistin asian vielä luomalla saaduista tekijöistä ugramen ja laittamalla saadut toiminnan piirit luomaani toposjaotteluun. Tuloksena oli kaksi pääjanaa suomalasisessa mytologiassa, toinen on runoakseli ja toinen loitsuakseli. Loitsujahan pidetään suomalaisen mytologian erikoisalaatuisena kokoelmaominaisuutena. Vaikkakaan moni ei sitä tiedä, niin Kalevalan aineksista 1/3 on loitsuja, 2/3 kertovaa runoelmaa. Loitsut olivat parantajan repetuaaria.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...