Sunnuntaiaamun ajatuksia

 

Kaunis keväinen päivä loistelee pihapiiriin, puolilumiseen näkymään työhuoneen ikkunasta. Jostain syystä heräsin aamulla oopperaikävään. Tarkoitan kaipuuta eläviin esityksiin. Nettikokemus ei ole ollenkaan sama asia. Ehkäpä on niin, että todella on olemassa elävässä organismissa jotain yhteistä fluidia, jonka erikoisammattilaisia ovat esiintyvät taitelijat. Joistan taiteilijoista ja taitelijaryhmistä lähtee enemmän fluidia kuin toisista. Niin ole tuntenut.

Poikkeusoloissa olen alistunut lukemaan sanomalehitä, eli tässä tapauksessa Hesarin printtiversiota. Silleä osui silmiini varovaisia kriittisisä sävyjä poikkeuslain voimaantulosta, pykälistä 106 ja 107. Se siis on voimassa ilman sen kummempaa uutisointia!  Jutun mukaan Ylen aamussa pääminsiteri Marin oli kakaissut toiveensa olla yksivaltia, jonka käskystä kaikki hyppäävät, oli ehkä ironiaa. Mutta entäpä ellei ollut, vaan se oli puhdas lipsahdus? Sellainen merkittävä lapsus ovelalta ja vallanhimoiselta poliitikolta, jonka älyllinen kapasiteetti ja luonne ei yllä kokonaisuuksien hallintaa ja obsessio on vahva.  Hesarissa esitettiin myös itsekritiikkiä toimittajakunnan viime vuoden koronakevään hysteriasta ja koronahyppeestä, jossa keskityttiin kysymykseen mit, eli deskriptioon. Tuohon alkeelliseen ymmärtämisen tasoon, jota Kalevalassa Joukahainen edustaa, ja jota vanha Väinämöinen nimitti alkeistiedoksi, naisten anuruksi, lapsen tiedoksi, ja kheotti osoittamaan tietämystä syntyjä syviä puhumalla. Sillä jonkinlainen kilpalaulantahan sananvallasta tämä Marinin lue: valtioneuvoston vaatimus tiedotusyksinoikeudesta on. Rauhoitellaan kansaa, ettei poikkeuslakipykälästä ole otettu voimaan sisältöä koskevaa. Uskokoon ken haluaa, ellei vielä, niin asteittain siihen mennään ja siihen pyritään.

Poikkeusoloja kun eletään ja vastustavat äänen painot lisääntyvät, tämä sananvapauden suitsinta on klassinen keino pitää kansa hiljaisena ja mukamas tyytyväisen oloisena, kun kukaan ei valita. Ne, jotka epäilevät leimataan ”salaliittoteoreetikoiksi”.  Ehkä otan tuolta jargonilta terän pois heti alkuunsa. Valtiovalta itse tekee kaikkensa, että kaikenlaisia kuimmajaisia selityksiä väkisinkin syntyy. Osa niistä haitallisia. Korona varmastikin on todellista ja haitallista, mutta voi olla niinkin että jossain määrin tahallisesti jatkettua ja yllä pidettyä, kun ottaa huomioon nuo rokote-etenevät valtiot, jotia ovat Israel, Britannia, Yhdysvallat.

Rokotetiedottamista olen nimittänyt kaksoismorfologiaksi, jonka voisi tulkita kahdenlaisen totuuden taktiikaksi. Otetaan esimerkiksi rokotevastaisuus. Uhrataan paljon varoja rokotemyönteisyyden lisäämiskei, mutta kas, toisaalla valtiovalta on itse rokoteapuvastainen, kun se ei ponnekkaasti ole tarttunut mahdollisuuteen suoraan kauppaan Venäjän kanssa Sputnik-rojkotteesta. Asttra-Seneca kyllä kelpasi vähän vähemmän testattuna. Rokotteiden turvallisuuden väärittelyssä ei varmasti ole pelkästään lääketieteelliset kriteerit käytössä. Ja kun vouhkataan tuosta kansalaisten turvallisuudesta, niin totuushan on että tässä suorakauppakysymyskessä suomalaisia on sahattu silmään tuon tuosta. Kansalaiset saavat kuolla EU-kannattajien toimiin, kun EU-päätös on pyhä keinoja kaihtamatta.

Eilen oli kansainvälinen koronamielenosoituspäivä. Minulla on autenttinen todiste tapahtumain kulusta. Paikalla oli suhteellisen vähän porukkaa, mistään mellakasta ei voi puhuia. Varsin säyseästi kulku ja kokoontuminen turvaväleineen tapahtui. Uutisointi oli jokseenkin laimeaa. Uskoisin osaavani arvioida väkijoukkojen määrää ja kuvia on riittävästi. Sen mukaan paikalla ei mielestäni ollut neljääsataa henkilöä. Todennäköisemmin noin 250 henkilöä. Vääristelläänkö lukua, miten henkilöt laskettiin? Kuka arvioi? Poliisi, toimittajat vai jonkinlainen dronella tehty laskutoimitus riistanlaskennan tapaan.

Varokaa!  Pääminsiterin valtapyrkimykset voivat vaarantaa vakavasti elämäsi laadun pitkäksi aikaa, kuten hän on väläytellyt ja mahdollisesti joku taho jopa niin suunnitellutkin. Lehdistö voisi ivallisuuden sijasta tehdä juttuja salaliittojen väitteistä ja tutkivaa journalismia siitä, mitä ne väitteet sisältävät. Nyt kun journalsiteilla on pääministerin kanssa vuoden harjoittelujakso vastaamaan kysymykseen mitä? Koronasta on kyllä kirjoitettu mitä, mutta salaliittonäkemyksistä kirjotiettaessa on keskitytty vain kysymykseen miksi, mutta siihenkin hyvin asenteellisesti ja lähtökohtaisesti jo vastaus tietäen.

Seuroja, joilla on vallanhaluisia salaisuuksia, on olemassa. Suomessa vaarallisin nisitä on vapaamuurarien Johanneslooshi, johon myös Ruusu-Risti kuuluu. Kenttätason toiminta on viatonta, hierarkiassa ylös ehtineiden ei, vapaamuurareihin hyväksytään myös naisia, koska tarvittaessa nainen, vaikka tyhmäkin kunhan on kaunis, on hyvä käsikassara valtapyrkimyskiin. Joku käskyttää Marinia. Vaikeissa tilanteissa Marin turvautuu Joukahaistietoon eli nippelitietoon, koska sen hän osaa itsenäsiesti, muuta hän ei uskalla. Sanoisinko, voi vallanhalun sokaisema naisparka. Tiedän, joskus ihmisen harkintakyky voi hämärtyä niin, ettei hän näe eikä ymmärrä ilmiselviä tosiasioita, pimeyden töihin silmä tuijottaa kuin soenneen.

Palaan oopperakaipuuseeni. Luin eilen kirjaa muurahaisista, ja jälleen kerran biologia tulisi olla pakollista kouluopetuksessa ala-asteilta saakka. Muurahaisyhteiskunta on varmasti monen valtion ja poliitikon ihanne. Evoluutio on erikoistunut, muurhaiset ovat muinaisia ampiaisia, jotka sitten luokkien työnjaon myötä ovat erikosituneet muurahaiskuningattareksi, kuhnureiksi ja työläisiksi. Yhteisön jäsenyys saavutetaan ja tunnistetaan nuolemalla jatkvuasti muurhaiskuningatarta. Ellei sitä tee, muuttuu hajultaan ja tunnistettavuudeltaan vieraaksi olioksi, joka tapetaan ja heitetään pesän ulkopuolella tunkiolle.

Muistui mieleeni säveltäjä Kalevi Ahon Hyönteiselämää. Kun Kansallisooppera joskus avaa ovensa ja näytöksensä, kiltit, esittäkää teos Hyönteiselämää.

PS THL saa pisteet uskalluksesta sanoa tuo asiantuntijalausunto baarien so. myös yökerhojen sulkemisesta. Koronakeväänä Marin oli vielä sitä mieltä että asiantuntijoita kuullaan tarkasti,  nyt asiantuntijat eivät saisi hoitaa tiedottamisvelvoitetaaan ja oikeuttaan muuta kuin Marinin kontrollin kautta. Kilettääkö?  Ai niin, jos ei ole huumorintajua, ei osaa myöskään ironiaa, ja tuskin ymmärtää metaforia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mietteesi.

Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...