Hulvattoman hauska huvi

Uni ei tule, joten päätin perehtyä tekoälyyn. Olen sitä ennenkin aavistellut, mutta nyt se tuli todistettua. Ei kone perinteestä paljoa tiedä. Ohessa muutama näyte, kuvat on luotu bing.com/create -toiminnolla. Kuva syntyy tekstimäärittelyjen perusteella. Kuvatekstissä on komento, jolla tekoäly kuvan luo. Käytin kokeeksi sekä englantia että suomea tulostuskäskyyn. Hassuja tuloksia, oli tosi vaikeaa saada kone uskomaan, etten halunnut mietiskelijän hahmoon partaa. Viehkeä oli tuo shamaanimatkaajan bonuselementti matkalaukku, omalla tavallaan ihan looginen ratkaisu, puhutaanhan shamaanimatkoista. 


Young man is practising taichi in park with silk costume and white rose
luotu tekoälyn avulla 30.11.2023

Robotti laulaa, tanssii ja soittaa shamaanirumpua metrotunnelissa, harmaa tausta kubismi, luotu tekoälyn avulla 30.11.2023


Tuulimato maasta nousi realistinen tyyli mytolgia, luotu tekoälyn avulla 30.11.2023




Vanha tummatukkainen nainen lukee kirjaa ja ajattelee. taustalla kirjahylly, luotu tekoälyn avulla 30.11.2023


Nuori nainen soittaa fagottia ulkona sataa lunta, tähtivalot loistaa 1600-luku

luotu tekoälyn avulla 30.11.2023


Krokotiili lentää taivaalla, havupuiden latvat näkyvät, mustat pilvet Marc Chagallin ja Modigliainin tyyli, luotu tekoälyn avulla 30.11.2023 


Muinais-Karjalan puku ja lapikkaat taustalla pelimanni soittamassa penkillä kannelta, tupa renessanssi, luotu tekoälyn avulla 30.11.2023





Tuosta Muinais-Karjalan puvusta ei koneella ollut aavistustakaan, ja satujen kettu ties mistä algoritmista kuvaan pujahti. Lapikkaat eivät ole mitkään lammasnahkatossut, kyllä niissä ainakin pintanahkaa ja kippurakärjet tulisi olla. Ja mikä on tuo möhkäle sylissä,  kielisoitin kyllä, mutta ei sitä kanteleeksi voi sanoa. 






Tuumasta toimeen

 Kahden viikon päästä alkaa 1. hoitojakso.

Tänään sompailin kannen tulevaan työhöni. Tällainen siitä tuli. Viiteryhmä eli Ilkka piti siitä.


Systemaattisuuden lisäksi tekstiin on tulossa yllätyksiä. Pidän myräkkäuutisista. Kerrankin saa kirjoittaa sydämensä kyllyydestä tyyliin "kun myrsky vinkuu ja aallot pauhaa"... Kimmastuneena ja vimmastuneena syntyy luovaa tekstiä. Tarkastelussa Ilmarinen, ilmat, säät ja matkalaiset sekä laulupuut ja lintujen osmola barbmo. Sanalistojen struktuurin paljastus.

Kehittelypaljastuksen sen verran, että alkuun ei ollut minkäänlaista ideaa, miten aihetta lähtisin kehittelemään, mutta sitten juolahti mileen muistuma herrakolmikosta semiotiikan maailmankongressista vuonna 2007. Osmo, Jouko ja Kyösti pitivät minulle seuraa. Jouko haukkui ensi töikseen lyttyyn minun metonymian tajuni, mutta loppupuolella kongressia tajuni oli sen verran kehittynyt, että sujuvasti suunniteltiin jo israelilaisen lingvistiikan professorin kanssa , mitä yli malkaan metonymian sanakirja voisi sisältää. Ja illan päätteeksi minä ja Jouko saimme erikoiskuljetuksen hotellille kesäyön hämyssä. Kuskia hieman harmitti, mutta Wau! insinöörismiehestä kehkeytyi varsinainen supliikkimies, ja niin kuljettaja lauhtui. Minä seurasin tilannetta varsin yllättyneenä.

1. idea on Jouko Seppäsestä lähtöisin, pitää tutustua metonymiaan.
2. idea on Osmo Pekosesta lähtöisin ja hänen aikakäsityksistään ja ajasta hänen seurassaan.
3. idea on Kyösti Ryynäsestä lähtöisin, tähtitiede ja almanakat. 

Tämä oikeastaan siksi vain, kun Ilkka on harmitellut, etten minä koskaan käymissäni kesä- ja talviseminaareissa tutustu kehenkään enkä puhu mitään asiaa. Ei se nyt ihan niinkään ole ollut. Olin vain oppinut varomaan puheitani. Perusideasta se sitten lähti, kantasanoista metonymia, almanakka,
aika on syntynyt jo kansikuva. Otsikko on tarkoituksella arvoituksellinen, assosiaation laeillehan ei voi  mitään.

Julkaisuohjelman 3/10 kansikuva-aihio

Syöpäsairaaksi kohtalaisen kovassa kunnossa


Vihdoin selvisi, mikä poskea vaivaa, kyseessä on lymfoomalaji, joka on mahdollisesti hoidettavissa lääkityksellä, mutta jos se ei tepsi, sitten tulee tänka på. Leikkausta, sädehoitoa tai sytostaattihoitoa kun ei kannata tehdä. Kehoni on kuitenkin supertyyppiä ja onnistunut hidastamaan epäterveiden solujen kasvuvauhtia 1/10 osaan tavanomaisesta vauhdista, joten julkaisuohjelmani loppuun saattaminen on aivan mahdollista, syöpä tai ei.

Aika ahdistavaa tosin oli odotella lopullista tulosta ja varsinkin tutkimusprosessi otti lujille. En ole kuitenkaan ajatuksissani pyörinyt pelkästään vointini ympärillä, varsinkin kun on ollut myös omaishoitajan tehtävät ajankohtaisia. Tosin potilas on melko aktiivinen luonteeltaan, joten on suorastaan saanut vahtia, ettei hän ryhdy töihin liiaksi. Joutessaan siippa kehittelee reseptejä, viimeksi maisteltiin paahdettua maa-artisokkaa. Se oli hyvää, ja artisokkahan puhdistaa maksaa, vihantunteiden pesäkettä.

Julkaisuohjelmassa on seuraavana Metsola-topos, ja olen aihioinut sille työnimeksi veikeää kansanrunosäettä. TUULIMATO MAASTA NOUSI.  Ettei vain liene kyse hirveästä louhikäärmeestä?
Arvoituksellista on joskus taudin syiden synty ja tutkimus, mutta kyllä runokuvatkin melkoisia mysteerejä voivat olla. 

Mietinnän alla on, miten oral formulaic-teoria oikein tulisi suomentaa? Kyseessähän on tietynlainen runotuotteen konseptointi, tuotekehityksestä voisi löytyä jotakin analogiaa. Vaikka kuinka pyörittelin, päädyin ratkaisuun, jossa kyseessä on pohjimmiltaan suullisen perinteen ja tuottamisen taiteellinen formulointi eli muotoilun tuottaminen.  Mytosemantiikan kannalta katsoen kyse on runoformuloinnista,
eli säkeiden ja sanojen sommittelusta ja konstellaatiosta, kompositiosta. 

Tieteellinen kirjallisuus oral formulaic -teoriasta on silti melkoista siansaksaa semanttisessa mielessä. Teoria kuulostaa varsin oudolta ja sekavalta, kuin myös äärireunalymfooma. Jotain oli edennyt kalloluuhun saakka (en oikein pysynyt kärryillä), mutta aivot eivät silti ole vaarassa, sanottiin. Tämä on tietysti hyvä uutinen. 

Ja tietysti - olen jälleen hyvällä tuulella, ainakin aika ajoin ja punoskelen häijyyksisä suomalaisen kulttuurieliitin pään menoksi. Veikeä omituisuuskin sattui. Kun pohdiskelin Ilkan kanssa, miten Osmolaisten maan innoittaja mahtaisi suhtautua nimikkotopoksen teksiin maintisin, että olisi kiva saada tietää vaikka jonkin merkin kautta. Vähän ajan kuluttua, Ilkka ihmetteli, oliko joku laittanut hyllyssä olevaan kiinalaiseen onnenkissaan patterin, kun sen käsi heiluu tarmokkaasti edestakaisin. Ei, ei kissaassa ollut patteria, ihan itsestään vain käsi alkoi iloisesti heilua. Tulkitsin tekstin olevan onnistunut. 


Hyvää pääsiäistä Hiljaisesta huoneesta

 Kun elämä on rajallista, on lohdullista saada perspektiiviä aikakäsitykseen. Palatessani maaliskuun tiputussessiosta, huomasin Kolmiosairaa...